Туризъм в град Дупница

Забележителности

Население

Безработица

Автокъщи

<10бр.
≈35хил.
0
≈50бр.

Ето така изглежда град Дупница погледнат от по-високо. Затова ѝ във всички сайтове, които са поместили информация в себе си за град Дупница го описват с краткото изречение „Град Дупница е разположен в полите на Рила планина“. Град Дупница не се слави, като туристическа дестинация но пък се намира на най-подходящото място, където и да отивате в близост до Дупница, ще се наложи да преминете през града. На снимката отдолу, ще се опитаме да отбележим със символи, кое къде е разположено (в процес на изработка…)

Дупница Панорама

Аз съм турист в град Дупница, какво да видя ?

Това е най-честия въпрос, който си задава всеки един човек, когато му предстои да посети ново място. Започва да се интересува, какво има там, кои места може да посети по време на престоя си, къде да отседне и какво да похапне. Тук в тази секция ще се опитаме да отговорим на вашите въпроси, които ще имате като гости в град Дупница.

КАКВО ДА ВИДЯ В ДУПНИЦА ?

Какво да видите докато сте в Дупница. Градът има богата история и красиви места, които си струва да видите докато сте тук.Реклама
КЪДЕ ДА ПОХАПНА В ДУПНИЦА ?

Препоръчани гостилници, ресторанти и пицарии в района на гр.Дупница. Когато турист е гладен търси или евтино или вкусно 🙂КЪДЕ ДА УБИЯ ВРЕМЕ В ДУПНИЦА ?

Полезна информация, къде да се разходите в Дупница. Подходящи пешеходни маршрути за туристи без малки деца. Има много места където гостите и посетители на град Дупница могат да се поразходят през деня.КЪДЕ ДА СЕ СНИМАМ В ДУПНИЦА ?

Искате снимки на емблематични места в Дупница. Ще са ви нужни няколко часа за да обиколите емблематичните места в град Дупница.Реклама
В БЛИЗОСТ ДО ДУПНИЦА ?

Интересни места в близост до Дупница. Когато сте посетили всички интересни места в Дупница, може да разгледате някой от предложенията ни.КЪДЕ ДА ПРЕНОЩУВАМ В ДУПНИЦА ?

Хотели и квартири за гости в Дупница и околията. Изборът не е много голям но има къде да пренощувате или в Дупница, или в близост до града.ЕДНОДНЕВНИ ЕКСКУРЗИИ ?

Имате свободен ден и искате да отидете на екскурзия, която тръгва от Дупница и в същия ден се връщате.
Реклама
КЪДЕ ДА ПАРКИРАМ В ДУПНИЦА ?

Синя зона в гр.Дупница и обществени платени паркинги. Нарушителите се вдигат с "паяк" така че паркирайте разумно. Съветваме ви да изпратете SMS на номер 13701 изписан на латиница вашият регистрационен номер на мпс-то. Дадете ли 1лв. на инкасатор, след 1 час е твърде вероятно автомобилът ви да е вдигнат от "паяка"!

НОЩЕН ЖИВОТ В ДУПНИЦА ?

Къде да се позабавлявате в Дупница през късните часове? Макар градът ни да не разполага с много места за забавление, през всеки от сезоните има поне едно работещо нощно заведение. През есснно/зимните нощи има две работещи дискотеки в центъра на Дупница, а през лятото само дискотека в Парк Рила.


КЪДЕ ИМА АПТЕКА В ДУПНИЦА ?

Имате нужда от аптека или дрогерия в Дупница. Денонощна аптека няма в града, но най-бързо намиране на аптека е като използвате своята Гугъл карта и потърсете "аптека в близост".Реклама
ПЪТНА ПОМОЩ В ДУПНИЦА ?

Имате проблем с колата и ви трябва транпорт за нея и вас? Обичайната тарифа е около 1 лев за 1 километър. В града има над 20 камиона извършващи тази услуга.
ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В ДУПНИЦА ?

Карта и разписание на автобусите в Дупница. Общо автобусните линии са пет на брой, като авобус №3 и №4 са през най-кратък интервал.
МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В ДУПНИЦА ?

Ако случаят е спешен, ползвайте телефон 112, ако не е, вижте списъка с лечебни заведения, който сме събрали за вас.


Реклама
БЕЗПЛАТЕН WI-FI ИНТЕРНЕТ

✅ Хотел Рила & Хотел Универсал;
*парола: 12345678
✅ Фонтаните на пл. „Свобода”;
✅ Кафене Плаза;
✅ Магазин Кауфланд;
✅ Автогара / жп Гара;
✅ Градска градина;
✅ Градинка "В. Левски";
✅ Парк „Рила” – Барбекю зона;
✅ Градинка "Г. Муструков";
✅ Пазара в жк „Бистрица”.
*В някой кафенета/ресторанти срещу запитване, персонала може да ви свърже към тяхната wifi мрежа 🙂


Какво да видя в град Дупница ?

Площад "Свобода"

В близост до тази локация има на пешеходно разстояние няколко красиви забележителности, които си струва да видите и пред които да се снимате при вашия престои в град Дупница. В близост до Площад Свобода Дупница, докато се разхождате ще откриете, градския фонтан и цветния надпис на ДУПНИЦА, от другата им страна е красивия турски конак, който сега всички знаем като Джамията на Дупница, до нея стои гордо театъра на Дупница, той носи името на прословутата актриса Невена Коканова (родена в град Дупница). Когато застанете с гръб към театъра по алеята срещу вас е Спортната зала на Дупница и Историческия музей, той се помещава в сградата на младежкият дом, която ще спре дъхът ви, защото цялата и тежест се държи от въжетата, които ще видите над нея! В подножието на величествената сграда на младежкия дом има стълби и от двете и страни, които ще ви отведат до градската градина, едно от любимите места на всеки Дупничанин. Там ще откриете и Часовниковата кула – символът на град Дупница (според новините от миналата година, скоро му предстой реновация, снимайте се докато той все още е автентичен и с видът си от 1880 година.) в близост до него има и ресторант в който може да подкрепите същността си, също така до Часовника са и другите стълби, които отново ще ви върнат на Площад Свобода, след като слезете от ляво ще видите сградата на Община Дупница, където вече сте били, след стълбите, тръгнете на дясно по продължението на централния площад в посока към Развесената върба. По алеята ще има магазинчета и бутици от всичките ви страни, там при чешмичката, която ще привлече вниманието ви с едно малко дете, което пие вода е и сградата на Съдебната палата, не забравяйте да се снимате и да снимате всичко, което ви харесва по пътеводителя. Към края на Площад Свобода след съдебната палата ще видите няколко кафенета, закусвални и салони за грозни хора, „които имат нужда да станат красиви“ 😉 ако сметнете, че нещо от тях представлява апетит за вас, то най-накрая има две-три хубави закусвални в който може да подкрепите същността си, ако не сте го направили в градската градина :). Тук вече центъра на град Дупница свършва и само на 20 минути пеша е „Забележителност №2“, която е отбелязана в картата, ако не са ви се уморили краката, давайте към Кръста за да си направите незабравими панорамни снимки, ако вече ви омръзна, връщайте се да почивате.

Кръста / местността "Кулата" над Е-79

Това е едно от малкото места в град Дупница, което се вижда почти от всички страни. Броят се на пръсти бабите и дядовците, които не са могли да се качат до там и да се полюбуват на град Дупница. Местността на кръста е толкова богата с история, че ако започнем да пишем за нея няма да ви стигне времето да дойдете. В град Дупница и околностите са разкрити следи от човешко присъствие още от времето на късната каменна епоха и античността. В резултат на археологически проучвания през 1993–1995г. в местността на Кулата (Кръста) – хълма в североизточната част на града, са разкрити основи на крепост, съществувала през ІV –Vв. Съвета ни е, докато сте близо до „Забележителност №1“ да попитате в историческия музей за историята на костницата и всичко около нея. В Музея има и много ценни артефакти, които са извадени от хълма над магистрала Е-79. Докато се любувате на красивия и просторен панорамен изглед над Дупница от Кръста, ще забележите в подножите един лъскав купол на черква „Света Богородица“, ако се чувствате в кондиция, моля след като слезете, отидете до там, спокойно и красиво място, което ще остане в съзнанието ви за дълго време. До храма надолу (наляво) по уличката има страхотно Италианско ресторантче в което правят страхотни спагети, ако вече сте гладни, не пропускайте да го посетите и да нахраните същността си, дори и да опитате поне чаша вино или бира 🙂 Наздраве от Dupnitsa.NET

Парк Рила в град Дупница

Тук няма как да не дойдете, щом сте в град Дупница и се чувствате турист. Най-хубавото на парка е, че е изключително добре поддържан – дърветата и тревата са безупречно подкастрени, счупените места по катерушките се поправят. Паркът е извън града, почти в планината. Подходящ е за разходки с деца на всички възрасти, а може и без деца. Един наистина голям, красив и разнообразен парк е Парк Рила в Дупница. Направен е на обособени зони – зона игри с различни катерушки, люлки, фитнес – отделени една от друга, зона басейни – изключително посещаеми през лятото (през есента и зимата е затворен), зона с игрища за различни спортове футбол, тенис на маса, баскетбол, зона заведения за хапване, зона навеси с барбекюта и зона езеро с водни колела. Една наистина приятна разходка, въздухът е планински, децата се радват на катерушките.

Автокъщи Дупница

Тук в този район са ступани по-голямата част от автокъщите на град Дупница. Мястото е много посещавано от хора, които имат нужда да си купят евтина кола или друго превозно средство. Не забравяйте да се пазарите, това е пазар и цената, която виждате на табелата в автомобила (ако има такава) не е окончателна а ориентировъчна. Тук в района на автокъщите в Дупница ви чака много ходене, ако имате строго избрана марка и модел на превозното средство с което искате да се сдобиете. Автокъщите в Дупница нямат онлайн платформа от която бързо и лесно да проверите, къде – какво има. Надяваме се скоро да се култивират и да се обединят в общо онлайн маркетплейс общество от които всички заинтересовани да могат да получат информация. В района на автокъщите има и две-три места на които може да похапнете за да сте готови да пазарувате 😉

Параклис Свети Спас Дупница

Красиво място често посещавано от туристи и местни за разходка, пикник и спорт. От тази локация се вижда голяма част от града. Тук може да си направите красиви пейзажни снимки с добър изглед през всички сезони. В близост до параклиса е и „самотния бор“, често снимано дърво от любители фотографи. Пътя има няколко дупки и ако сте с кола, ще си кажете… „Къде съм тръгнал, да се връщам!“, не се връщайте преборете се с тях. Имайте в предвид, че параклиса Свети Спас, винаги е затворен за посетители.

Място за пейзажни снимки над Дупница
  1. До едно от най-живописните места се стига пеша, след 20-30 минути ходене. Оставете колата си при чешмата, която всички разговорно наричат „топлата вода“, това е слабо минерализирана топла вода, която е годна за пиене, макар, че изворът и е само на 30 метра от рекла Джерман. От топлата вода към върха на планината поемете пеша, като няма нужда да се запасявате с излишен багаж за този така кратък преход. Пресечете моста на река Джерман и продължете нагоре по пътя още 50-70 метра и в дясно ще видите началото на пътеката, която ще ви отведе до върха от който се вижда почти цялата дължина на град Дупница. Снимките от това място стават уникални и при лошо време. Моля, пазете този район чист и не оставяйте нищо след себе си.
  2. Място за пейзажни снимки над квартал Байкал, квартала е се намира в близост до центъра на Дупница, и е в подножието на хълма. Често е наричан шеговито „квартала на богатите“, като идеята е взета от филма Ориндж Каунти в който филм жилищата на богатите са подредени по подобен начин на къщите в квартал Байкал. Оставете превозното си средство в квартал Байкал пред локалния там магазин е широко и автомобилът ви няма да пречи, докато покорите още един връх. Продължете пеша до края на улица Поп Харитон, която свършва буквално в гората и в края ѝ ще намерите най-стръмната пътека, по която някога ще ви се наложи да се изкачите и слезете, бъдете внимателни – гледката от там си струва катеренето. Докато сте горе на хълма ще забележите че до квартал Байкал съвсем близо е емблематичния паметник на „Барикадите“, той буквално се намира до квартал Байкал, само трябва да пресечете магистралния път Е-79. Там също може да си направите красиви снимки за спомен, а след това да се върнете за автомобила си.
  3. Аракчийски мост на главен път Е-79, Това е красив старинен железопътен мост изграден от дялан камък с големи и високи арки. Всеки би ви завидял на снимката в инстаграм или фейсбук пред така величествения и висок мост. Късметлийте, които снимат моста са във възторг ако уцелят момента по време на снимане по него да премине и товарния влак към Тец Бобов Дол.
  4. Изоставената болница, любимо място на подрастващите, да си правят селфита около и в изоставената бетонна конструкция на сградата.

Къде да обядвам или вечерям в Дупница ?

За един „турист“ в нов град, най-важното нещо за комфортното му състояние и настроение е пълния корем 🙂

Други полезни линкове в град Дупница за гости и туристи.