Всички новини от град Дупница събрани на едно място! За да бъде лесно и удобно за всички, които се интересуват от последните новини в Дупница.

Последни новини в Дупница е автоматична рубрика, която за ваше удобство се обновява няколко пъти дневно.

Новините в Дупница, които ще прочетете тук са собственост на техните автори и медии. Dupnitsa.NET не поема отговорност, ако прочетете „фалшива новина за Дупница“, лесно може да я разпознаете, като проверете дали я има и в другите медии.

новини от дупница

Сапарева

  На 26 и 27 Септември 2023 година в Сапарева баня ще бъдат проведени стартове от календара на Международната федерация по ски (FIS) – ролкови ски (ROLL SKI CUP). В състезанието участие ще вземат юноши, девойки, мъже и жени. Стартът на 26 Септември ще бъде даден в 10 часа на ул. „Германея“, непосредствено над парк „Гейзера“, гр. Сапарева баня. Финалът на състезанието ще бъде при Православен храм „Св. Йоан Рилски“, к.с. Паничище. Стартът на 27 Септември ще е в 10 часа на Самоковско шосе, при разклонението за село Сапарево, а финалът на пътя към к.с. Паничище, при ресторант „Валявица“. Награждаването на финалистите ще се извърши пред сградата на Общинска администрация в град Сапарева баня.  


Линк към новината
Гладиаторите

 С мва медала се прибират в Дупница таекуондистите от СК "Гладиатор" след учадниено си в силния турнир Serbia Galeb open. За това съобщи трерьорът им Христо Михалчев от страницата на клуба във Фейсбук. При кадетите Георги Георгиев и Даниел Начков спечелиха бронзови медали . Георги почива в първия кръг после победи сърбин и на полуфинала загуби отново от сърбин. Даниел победи сърбин и хърватин и на полуфинала загуби отново от сърбин. При девойките добре се представиха Станислава Костадинова и Йорданка Трендафилова , които спечелиха първите си мачове , но след това в мача за медал загубиха с 2 на 1 рунда след като през цялото време водеха в резултата. Може би липсата на късмет и увереност им костваше победата. Конкурентките им, от които загубиха, станаха първи.


Линк към новината
Режат

Община Дупница приключи реализирането на проект „Рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци, м. „Злево", гр.Дупница" по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.". Церемонията по откриване на обекта ще се проведе от 11:00 часа на 26 септември 2023 г. /вторник/ в местността „Злево", гр.Дупница, бивше депо за неопасни отпадъци. Първата копка по рекултивацията направи кметът на Дупница инж. Методи Чимев на 27-и юли миналата година. Община Дупница започна да изпълнява проект BG16M1OP002-2.010-0043 „Рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци, мeстност „Злево“, гр. Дупница“, по процедура BG16M1OP002-2.010 „Рекултивация на депа за закриване, предмет на процедура по нарушение на правото на ЕС по дело С-145/14“ по Приоритетна ос 2 на Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г.", съфинансирана от ЕФРР и КФ на Европейския съюз. Обща стойност на проекта бе в размер на 5 059 839,72 лв. с ДДС – 100 % безвъзмездна финансова помощ. Основната дейност за реализацията на проекта включва техническата рекултивация на депото за битови отпадъци на територията на община Дупница, което ще намали замърсяването на околната среда и ще предотврати риска за здравето на населението. Основните цели на проект „Рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци, м.„Злево“, гр. Дупница“ включват подобряване на екологичните характеристики на района, предотвратяване на отрицателните въздействия върху компонентите на околната среда и произтичащите от тях рискове за здравето на населението. Изпълнението на проекта е пряко свързано с изпълнението на задълженията на България по процедура по нарушение на правото на ЕС във връзка с постановеното Решение на Съда на Европейския съюз от 16.07.2015 г. по дело С-145/14, чрез рекултивацията на депото на Община Дупница, неотговарящо на нормативните изисквания, предмет на процедурата по нарушение на правото на ЕС за неизпълнение на задълженията от страна на Р България на член 14, букви а-в от Директива 1999/31/ЕО на Съвета от 26.04.1999 г. относно депонирането на отпадъци.      


Линк към новината
Дъждове

 Днес преди обяд над западната половина от страната облачността ще бъде разкъсана, около и след обяд – купеста и купесто-дъждовна. На места ще превали и прегърми. В крайните северозападни райони има условия за локални интензивни явления, възможни са и градушки. В източната половина от страната ще е предимно слънчево, сутринта на отделни места в крайните източни райони – с ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток, привечер в северозападните райони временно ще се ориентира от северозапад. Преобладаващите максимални температури ще са между 30° и 35°, по-ниски по морския бряг, в София – около 29°, по-късно след обяд от запад ще започнат да се понижават. Над планините в Западна България облачността ще е значителна, предимно купеста, след обяд и купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В планините на изток ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, временно силен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 26°, на 2000 метра – около 19°. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Максималните температури ще са 23°-26°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.  


Линк към новината
12

 12 500 лв. бяха събрани от продажбата на билети за благотворителния двубой за Бранимир Баев между Марек Юнион Ивкони и ЦСКА. Залата в Дупница се изпълни с хора с добри сърца, дошли, за да изкажат своята съпричастност към семейството на Баев, който се лекува в клиника в Истанбул срещу коварна болест. Публиката се вдигна на крака и с ръкопляскане постави началото на мача.   На търг, който се проведе след първото полувреме, кметът на Дупница инж. Метод Чимев откупи фланелката с автограф на Цветан Соколов за 1 500 лв., , която часове по-рано бе откупена за 250 лв. от общинския съветник Георги Наумов. В  наддаването със сърце и душа се включиха и градоначалникът и Цветан Видински от футболния "Марек". Въпреки, че загуби в търга, Видински направи невероятен жест, като  сумата от стъпката, до която наддава пусна в специално поставените кутии за набиране на средства. За цялата таци съпричастност в този труден момент, съпругата му Михаела благодари от сърце.   Двата отборя бяха с фланелки с лика на Бранимир Баев и мотото на кампанията. Всички фланелки от двубоя с автографи от състезателите ще бъдат пуснати в продажба по 100 лв, като набраните средства отново ще бъдат внесени по сметката на Барни, както е известен той сред волейболната общност. Със средства в кампанията се включват още ВК „Марек Юнион-Ивкони“ и президента на клуба Ивайло Константинов, който ще дари лични средства, обявиха организаторите.    


Линк към новината
Посрещаме

 Началото на атрономическата есен за 2023 г. настъпва  09:50 ч. българско време. По-късната начална дата – 23-ти се дължи на това, че сме в година предходна на високосната 2024-а. Това води до закъснение в настъпването на сезоните с близо 18 часа спрямо моментите на тяхното начало през високосните години. Например през 2024 г. есента ще настъпи на 22 септември в 15:43 ч. – с около 18 часа по-рано.Днес ще бъде слънчево, след обяд в равнините – горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от юг-югоизток. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 32° и 37°, по-ниски ще останат по морския бряг, в София – около 33°. В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 27°, на 2000 метра – около 20°. По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 25°-27°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 15 мин. и залязва в 19 ч. и 22 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 06 мин. Луната в София изгрява в 16 ч. и 01 мин. и залязва в 00 ч. и 00 мин на 24.09.2023 г. Фаза на луната: един ден след първа четвърт. ОЩЕ: Прогноза по градове


Линк към новината
Марек

  Благотворителен двубой, на който да се наберат средства за бившия волейболист на "Марек Юнион-Ивкони" Бранимир Баев ще се проведе днес в Спортната зала на града. Тъй като денят е почивен, двубоят ще започне в 15 часа. Един срещу друг ще излязат "Марек Юнион-Ивкони" и ЦСКА, които ще бъдат със специални фланелки с лика на състезателя в кампанията "Да дарим надежда за живот". Баев, се бори в момента за живота си, след като му бе открит тумор в прасеца и е на лечение в Турция. Той живее със семейството си в Дупница и работи в голяма фармацевтична компания и се бори вече 2 години с коварната болест. Община Дупница предостави безвъзмездно залата за провеждане на двубоя, който ще бъде с билети по 15 лева, които да се внесат по сметката на Барни, както е известен младият мъж. Над 120 000 евро са необходими на този етап, за да продължи лечението, като голяма част е вече събрана, но все още недостатъчно, а кампанията продължава. Билети се продават ва офиса на транспортна фирма "Юнион Ивкони" в ниската част на хотел "Рила". Цената е 15 лева и всеки може да купи неограничен брой, информират организаторите


Линк към новината
Днес

  Днес честваме 115 години от обяваването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество. Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново със специален манифест, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. Манифест към българския народ "По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о’ Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция. Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие. Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ! Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от Моето царуване [Фердинанд] Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев] “ Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите ѝ в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост. Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента и конфискува жп-линията. В нощта срещу 22 септември министър-председателят на България посреща българския княз на яхтата "Хан-Крум" край Русе. Оттам цялтото българско правителство и Фердинанд I поемат към Търново, където трябва да обявят Независимостта на България. Царският влак, в който пътуват държавниците, обаче прави почивка по маршрута си на гара Две Могили. Там Александър Малинов написва текста на Манифеста и под него подписите си поставят българският княз и министрите от кабинета.[1] Днес на гара Две Могили има историческа плоча, която разказва за тази паметна нощ. Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново със специален манифест, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина. На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост. С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са: • Руско-турски протокол (1909), • Българо-турски протокол (1909) и • Руско-български протокол (1909). Според тях: • Русия опрощава на Турция военните ѝ задължения, останали още от войната от 1877–1878 г., • Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България, • България се задължава да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка. Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България през месец април 1909 г. С провъзгласяването независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. България става царство и пълноправен участник в международните отношения, княз Фердинанд приема титлата цар на България. Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония


Линк към новината
Синоптиците

 Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток, в Източна България ще е до умерен от юг-югоизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 28° и 33°, в София – около 29°. В планините ще бъде предимно слънчево, около и след обяд с купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа предимно умерен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 24°, на 2000 метра – около 16°. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 25°-27°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.  


Линк към новината
Кметът

 Почетни плакети и финансов стимул. С това кметът на Дупница инж. Методи Чимев награди европейските шампиони по кик бокс от СК Патриот Алисия Сусанина и Мони Василев, които се класираха на Европейското първенство в Истанбул по-рано този месец. Награда получи и един от треньорите им Ани Минкова, която  бе избрана за най-добрия рефер на състезанието  


Линк към новината
С

 На 22 септември Oбщина Дупница организира тържествено отбелязване на 115 години от обявяването на Независимостта на България. От 10:30 ч. в знак на почит ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на „Опълченците". Празничната програма ще започне в 11:00 ч. на площад „Свобода" и в нея участие ще вземат ФТА „Дупница 2000", Общински ученически духов оркестър, Георги и Петър Захаринови, Вокална група „Усмивка" към Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски" град Дупница, школа по народно пеене „Звездици", танцова школа „Тепсихора", Клуб по флейта и цигулка към ОУ „Св.Климент Охридски" и Вокална група „Звънче" към ОУ „Евлоги Георгиев"


Линк към новината
Шеф

 При изключително голям интерес премина представянето на въведената от Община Дупница географско информационна система (ГИС). Именно дигитализацията ще може да улесни работещите в общинска администрация, а също и жителите на града и селата, които в реално време ще могат да направят справка на планове и скици. Цялата платформа е добре защитена, като всеки един документ ще бъде верифициран с подпис и печат на съответния служител. Заседателната зала на ОбС се оказа тясна за всички желаещи, които бяха дошли да видят новата платформа, която бе презентирана от Иван Манчев, който е по известен като шеф Манчев от малкия екран и съдружник в софтуерната компания разработила ГИС. "Дупница вече няма да е град от миналото, а се превръща в умен град, град от бъдещето", категоричен бе Манчев. "Повече от 10 месеца отне, но вече имаме продукт. Това не е просто придобивка за Община Дупница и жителите. Фактът, че спестява дни и седмици, разхождания ежедневно до администрацията или други институции, с което се е сблъсквал всеки, сега вече всичко се извършва с няколко клика, за да получиш необходимата информация. Времето на всеки е ценно, а и нека си го кажем – ще спестим и нервите си. Съвместно с фирмата-изпълнител подготвяме и видео-указание за начина на работа и достъпността от всяка точка на света и ще бъде разпространено за помощ на гражданите", заяви кметът на общината инж.Методи Чимев. На практика в реално време ще може да се направи справка на кадастър, регулационни планове, ОУП, ПУП, инвестиционни проекти, общинска собственост, ортофото, зелена система… Въвеждането на ГИС е в две направления на работа. Така администрацията по-бързо ще може да обслужва гражданите, ще ускори значително процесите на работа, като същевременно ще има по-голяма прозрачност на работата. Платформата е разделена на две части – публична, за да може всеки един жител на общината през телефона си или компютър да има достъп до нея, и за администрацията, където опциите и възможностите са по-големи. Чрез ГИС ще може в реално време да се набави информация за даден имот, неговия адрес, дали с е право на строеж, пълни детайли за даден обект, зоната в която се намира и т.н., като за целта има и търсачка за въвеждане и на адрес. По време на представянето бяха задени и въпроси относно сигурността на информация, както и рискове от злоупотреби от трети лица. От ръководството на софтуерната фирма-изпълнител увериха, че базата данни е защитена и надеждна, като всеки един документ ще се верифицира с подпис и печат на Община Дупница от оторизиран служител. Архитектите Борисов, Владимиров и Владимирова, които бяха на презентацията приветстваха нововъведената система, която също ще спести доста време и усилия свързана с изготвянето на документи и проекти. "Такава система има само в София. Много приятно съм изненадан от този напредък на Община Дупница. Страхотна придобивка. Ще дам като пример Германия, където заинтересуваните страни буквално за минути правят необходимата проверка по този начин", заяви арх.Борислав Борисов, който е зам.председател на Камарата на архитектите в България. Нещо повече. Община Дупница е първата с пълна имотна информация. Специалистите в тази сфера бяха категорични, че тази система спестява дни, седмици и месеци, а и за улеснение, защото проверки се извършват от офиса, без да е необходимо всеки път да се ходи до Общината. Като всяка нова практика има още работа, стана ясно на презентацията, защото тя ще продължи да се надгражда и развива. Предстои да бъде направена и дигитализация на малка част от населените места, които все още не са обхванати.


Линк към новината
Идват

 Днес над Западна и Централна България облачността ще е значителна и след обяд, главно в планинските райони, ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб вятър от южната четвърт. Максималните температури ще са от 22° – 24° в западните райони до 28° – 30° на изток, където ще има повече слънчеви часове, в София – около 24°. В планините облачността ще е значителна и след обяд на места в масивите от Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен югозападен, по високите и открити части – силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 19°, на 2000 метра – около 13°. По Черноморието ще преобладава слънчево време. Привечер облачността ще се увеличи, но ще е без валежи. Ще духа умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще са 24°-26°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.  


Линк към новината
Кметът

 Стипендиантите от поредната кампания на Община Дупница за подпомагане на даровити деца, получиха своите финансови стимули днес. Това стана по традиция в кабинета на кмета инж.Методи Чимев. "Вашите успехи, не са само лични и за радост на семействата ви. Те са успехи за нашия град и нашите съграждани, защото вие сте деца на Дупница. Продължавайте в този дух, не се отказвайте и успехите, убеден съм, ще бъдат още повече в следващите години", обърна се към даровитите деца инж.Чимев. Стипендии получиха Александър Венелинов Радев за доброто си представяне на национални и международни състезания и турнири по математика; Андрей Александров Лумбев за отличното си представяне на олимпиади и състезания в различни научни области; Катрин Димитрова Младенова за своите постижения в областта на изобразителното изкуство; Георги Методиев Захаринов за високите си постижения на конкурси за рецитация; Стефан Стефанов Димитров за своите отличия на национални и международни състезания по тенис на маса. Еднократно финансово стимулиране получават: Румен Руменов Деянски за постиженията си в областта на математиката; Данайа Йорданова Даскалова за доброто си представяне на национални и международни конкурси по изобразително изкуство; Камелия Димитрова Ранова за отличията си от национални и международни турнири по художествена гимнастика. Следващата сесия е през месец ноември, когато ще бъдат разпределени последните за 2023 година три финансови стимулирания.


Линк към новината
Община

Община Дупница в партньорство с община Крива Паланка от Северна Македония входира документите по приоритет 1 – "По-зелен граничен регион" на програмата Интеррег, известна като Транс-гранично сътрудничество (ТГС). Това стана, след като ОбС-Дупница даде съгласие по предложената докладна от кмета на общината инж.Методи Чимев. Целта на програмата е „Подобряване на защитата и опазването на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура, включително в градските райони и намаляване на всички форми на замърсяване". Допустимите дейности, съгласно Програмата е насочена изключително към изпълнение на инвестиционни мерки, които трябва да са с акцент върху зелената инфраструктура в градската среда. Основната дейност, която е допустима по проекта е озеленяване на площи на територията в градска среда. За целта са включени всички градинки на територията на града, в това число и кварталите жк.Дупница, жк.Развесена върба, градинката "Левски", "Триъгълната", "Зад полицията" и десетки други по-малки. Освен затревяване, ще бъдат закупени и монтирани пейки за отдих, кошчета за отпадъци, компостери, косачки и контейнери за отпадъци. Спечелването и реализирането на проекта, ще придаде нов, много по-приятен естетически вид на тези райони и подобряване на екологичното въздействие.


Линк към новината
Край

 Монтирането на еластични колчета в участъка между Парк "Рила" и разклона за жк."Бистрица" започна тази сутрин. Служители от Община Дупница заедно с началника на отдел "Транспорт" Александър Паризов стартираха монтажните дейности. Целта на поставянето им е да се намалят предпоставките за ПТП-та в участъка, който е изключително интензивен, както от автомобили, така и от пешеходен поток. Не един и два са сигналите за шофиране с несъобразена скорост и неправилни изпреварвания, а катастрофи се регистрират постоянно. Регистриран е и смъртен случай. "Да, това няма да се хареса на любителите на високите скорости. В крайна сметка обаче животът на хората е много по-ценен от това да вдигнеш километража до 140 километра в такъв участък, за да покажеш уменията си. Сутринта бях на място като стартирахме и почти нямаше шофьор, който преминавайки да не спре и да каже, че това е отлично решение. Разумните хора подкрепят начинанието ни. Все пак ламарина се поправя, но човешкия живот и здраве – не", категоричен бе зам.кметът и председател на Комисията по безопасност на транспорта Крум Милев.


Линк към новината
Билетите

 Билети за благотворителния двубой между Марек Юнион-Ивкони и ЦСКА на 22 септември в спортната зала на Дупница са вече в продажба. Двубоят се организира за набиране средства за бившият волейболист на дупничани Бранимир Баев, който се бори вече 2 години с коварна болест и в момента е на лечение в турска клиника. Пропуските се продават в офиса на "Юнион-Ивкони", намиращ се на пл.Свобода, ниско тяло на хотел "Рила". Всеки може да закупи неограничен брой билети, които са с цена 15 лева. Срещата е на 22 септември от 15 часа в спортна зала "Дупница". Тогава ще бъдат представени и играчите на "Марек Юнион-Ивкони" за новия сезон.


Линк към новината
Премиерът

 Споразумение за справедлив преход ще изготви и подпише правителството със синдикатите до края на месец септември. Документът ще отразява съгласието на кабинета и социалните партньори по отношение на перспективата за въглищните региони.   Във фокуса на споразумението ще бъде искането на синдикатите за създаване на оператор за конверсия на въглищните региони, чиято цел е подготовката на регионите за развитие на нови икономически дейности. Това ще даде повече увереност на хората, че няма да останат без работа и че ще има още една възможност за тях, наред с развитието на индустриален парк, в който се очакват значими инвестиции. Предвижда се финансиране да бъде осигурено по линия на Фонда за справедлив преход. Министерството на енергетиката вече работи по концепция за създаване на оператора, която се очаква да бъде готова до средата на октомври и да бъде консултирана с Европейската комисия.   Изготвянето на генерален план за комплекса „Мини Марица“ също е сред темите, които синдикатите настояват да бъде включена в споразумението. Правителството вече работи по въпроса за изготвянето на този план.   Диалогът със социалните партньори ни помага за изработим качествени документи с грижа за хората, заяви министър-председателят акад. Николай Денков след срещата с представителна група на протестиращите миньори и енергетици, водена от президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Премиерът изрази увереност, че именно диалогът на кабинета със социалните партньори е ключов за връщането на доверието на хората, което е било загубено назад в годините заради неизпълнени ангажименти и обещания.   Пред медиите синдикатите обявиха още, че ще търсят гаранции за изпълнението на споразумението и от парламента.


Линк към новината
Повторно

 Районен съд – Дупница одобри споразумение и определи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, което да се изтърпи при първоначален „общ“ режим и „глоба“ в размер на 500 лв., по отношение на подсъдим, който се призна за виновен в управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 0, 5 на хиляда, след като е осъждан за управление на МПС след употреба на алкохол, с над 1 ,2 промила. Съдът приведе в изпълнение и наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 месеца, от условно наказание, тъй като престъплението е извършено в изпитателния му срок. Подсъдимият е лишен от правото да управлява МПС за срок от 10 месеца. Подсъдимият Петър Д. / на 53 г., от гр. Дупница / се признава за виновен в това, че на 27.07.2023 г., около 6:25 ч. в град Дупница, по улица „Страхил войвода“ е управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно: 1.54 промила, като деянието е извършено повторно, след като е осъден от РС – Дупница, с влязло в сила споразумение от 30.08.2021 г. за същото такова деяние, извършено на 14.08.2021 г.


Линк към новината
Институции,

 На работна среща при Областния управител представители на различни институции, на 9-те общини и на Общинските избирателни комисии обсъдиха и съгласуваха организирането и провеждането на изборния процес за вота на 29 октомври, когато ни предстои да гласуваме за кмет на община, кметове на кметства и общински съветници.  В началото на работната среща главният секретар на Областна администрация Гергана Михайлова докладва за свършеното от страна на администрацията. Към настоящия момент всички ОИК са назначени и изпълняват задълженията си по хронограмата. “Работим в добра комуникация, както винаги досега. Съгласно решението за съхраняване на бюлетините – ще се доставят тук и ще се съхраняват в сградата на Областна администрация. Кметовете на общините са образували избирателните секции, определили са местата за обявяване на избирателните списъци. Предстои провеждане на консултации за СИК до 23 септември, а 30 септември е срокът за назначаването им. Това е свършеното до момента, има други ангажименти по хронограмата, своевременно ще бъдат консултирани и изпълнявана”, обясни главният секретар на ОА – Кюстендил.  От Общинските администрации заявиха, че план-сметка за изборните разходи не е искана от тях централно и все още не са получили финансови средства. Обявени са предварителните избирателни списъци и са определени местата за поставяне на списъците. Помещенията са проверени и са наред, с малки изключения, където се ремонтират към момента. Паравани има навсякъде. В повечето общини са проведени консултациите за секционните избирателни комисии.  От ОД на МВР информираха, че е създаден оперативен щаб. Изготвен е план за конкретни мероприятия както охранителни, така и оперативни. Разпоредено е на началниците по места да проведат срещи с ОИК. От полицията заявиха, че имат пълна готовност за ангажиментите, които касаят тяхната дейност и компетенции.  От Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” съобщиха, че предстои извършване на проверките по линия на държавния контрол. В момента се извършва преглед на техниката и на наличните генератори, с които да бъде осигурено допълнителното ел. захранване на ОИК-овете. Ще бъдат проведени съответните тренировки на служителите, които ще дежурят в изборния ден. Предстоят и проверки по СИК-овете.  От Информационно обслужване информираха, че са създадени 9 изчислителни пункта – във всяка една от общините. Помещенията са определени, прави се оглед, има оператори и се чака техниката.  Представителите на Общинските избирателни комисии посочиха, че срещат пълно разбиране и съдействие от страна на общинските администрации. Институциите благодариха и за съдействието от страна на Областна администрация.  “Уточнихме някои проблеми и неясноти, ще уведомим и ще потърсим за съдействие ангажираните институции. От Областна управа ще изпратим съответните писма до Министерство на финансите, до ЦИК и до Министерство на електронното управление, за да бъдат изчистени въпросите”, заяви инж. Пандурски. Той увери, че има готовност за провеждане на едни нормални и спокойни избори на територията на област Кюстендил.


Линк към новината

Пиян

Досъдебно производство е образувано в РУ Дупница за управление на МПС след употреба на алкохол, съобщават от ОДМВР-Кюстендил. 65-годишен мъж от с. Червен брег е предизвикал произшествие в при разклона за с. Крайници снощи – ударил се е в пътен знак, не е пострадал. Тестван е за употреба на алкохол – дрегерът е отчел резултат 2.52 промила. За случая е уведомен дежурен прокурор.   Последвайте ни и в Google Новини Тагове: арестдрегерДупницапиян

Обраха

Вчера в РУ Дупница е заявена кражба на мебели, златни обеци и 200 лв. от апартамент в града, съобщи ОДМВР-Кюстендил. Местопроизшествието е обслужено от дежурна полицейска група, образувано е дознание по случая, уведомен е дежурен прокурор. Последвайте ни и в Google Новини Тагове: Дупницамебелиобир

Намериха

Тялото на 60-годишен мъж беше открито в събота сутрин в Дупница. То е бил намерено на тротоара пред хранителен магазин, предаде БНТ. Според източници от разследването мъжът е бил пребит с цел грабеж. Задържани са двама непълнолетни. Разследващите установили, че единият от задържаните забелязал, че възрастният мъж разполага с няколко банкноти от 100 лева. Повикал приятеля си и двамата нападнали жертвата с удари по тялото. След като го обрали, оставили мъжа в безпомощно състояние. Предстои да бъде извършена аутопсия. Последвайте ни и в Google Новини Тагове: ДупницамъжсмъртСофиятялохранителен магазин

Мъж

Вчера в полицията в Дупница е подаден сигнал от близък на 45-годишен мъж от село Ресилово, че от денонощие е в неизвестност след като е опишъл за дърва с трактор. Предприети са незабавни издирвателни действия и около 19.20 ч снощи трупът е открит в гориста местност над село Джерман. ЦСМП е закарал трупа за аутопсия в кюстендилската болница, по случая е образувано досъдебно производство в РУ Дупница, уведомена е прокуратурата. Последвайте ни и в Google Новини Тагове: Дупницаселотруп

Дупнишки

3 бързи полицейски производства са образувани по време на Великденските празници в РУ Дупница за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, съобщават от ОДМВР-Кюстендил. 18-годишен водач на л.а. „Ауди“ е бил зад волана с 1.22 промила алкохол в издишания въздух, установен е в Дупница; 20-годишен водач на товарен автомобил е установен в с. Крайници – управлявал е след употреба на наркотично вещество;28-годишен дупничанин е бил зад волана на л.а. „Ауди“ след употреба на наркотично вещество. Тестовете са направени с техническо средство.Водачите са задържани с полицейска заповед. За случаите е уведомен дежурен прокурор.     Последвайте ни и в Google Новини Тагове: алкохоларестДупницанаркотициОДМВР-Кюстендилпрокурор

Полицията

Вчера дупнишки полицаи са установили 22-годишен местен жител  да управлява  т.а. „Ивеко“ с прекратена регистрация, а товарът се оказали 4000 л нафта с неизяснен  произход и предназначени за нерегламентирана продажба. Проверката е извършена на ул. “Аракчийски мост” в града. Водачът е задържан с полицейска заповед, автомобилът и товарът са на паркинг на РУ Дупница. Задържаният е известен на полицията с разнообразие от противозаконни деяния,  по случая е образувано бързо полицейско  производство в РУ Дупница, уведомени  са  дежурен прокурор и Агенция “Митници”. Последвайте ни и в Google Новини Тагове: Дупницанафтаполиция

Две

Две пътни произшествия са възникнали вчера в Дупница – при инцидента между л.а. БМВ, управляван от 33-годишен софиянец, и л.а. „Пежо“, управляван от 60-годишен мъж от столицата. Пострадал е водачът на пежото, настанен е в здравно заведение с фрактура на тазобедрена става; инцидентът между л.а. „Пежо“ и л.а. „Опел“ е възникнал на ул. „Самоковско шосе“, водачът на опела е настанен в болница с комоцио. По случаите са образувани досъдебни производства в РУ Дупница, тестовете за употреба на алкохол на водачите са отрицателни. Последвайте ни и в Google Новини Тагове: болницаДупницакатастрофипострадали

След

Панаир в Дупница след 2-годишно прекъсване отново ще има. Той ще бъде в периода 28-30 април,  седмица след Великденските празници. Заради епидемиологичната обстановка, последните 2 години нямаше, но сега отново ще ще се разположат търговски съоръжения в района на улица “Булаир” и улица “Свети Георги”. За периода на панаира, двете улици ще бъдат затворени за преминаване на МПС-та в участъка от Минчов площад до кооперативния пазар, където традиционно се разполагат съоръженията. Последвайте ни и в Google Новини Тагове: Дупницаобщинапанаирпандемияпрекъсване

51-годишен

Снощи на ул. „Изгрев“ в Дупница 51-годишен мъж е нанесъл удар с твърд предмет по главата на 36-годишна жена. Пострадалата е с мозъчно сътресение, без опасност за живота е. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор. Вчера служители на РУ Дупница са задържали 33-годишен мъж, който е отправил закана за убийство към мъж от с. Самораново. Конфликтът помежду им е възникнал на партерен етаж в сграда в центъра на града. Сигналът е постъпил в полицията чрез тел. 112. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.   Последвайте ни и в Google Новини Тагове: Дупницаженаполициясмъртудар

Заловен

Вчера в РУ Дупница е заявена кражба на портфейл с пари и документи от търговски обект. Полицаите предприели незабавни издирвателни действия и извършителят на деянието е задържан, от него са иззети откраднатите вещи. Той е 33-годишен местен жител, известен на полицията като извършител на множество противозаконни деяния. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор. Последвайте ни и в Google Новини Тагове: арестдосиеДупницакрадецполиция

25
Последвайте гр.Дупница в ТикТок

Събитията от преди 25 години, когато в Дупница се провежда референдум за обособяването на Дупница като областен център припомниха част от участниците в събитията. Според Радослав Радославов, който е сред инициаторите за провеждане на референдума Дупница щеше да бъде различна.

Рила тв новини Дупница: 25 години от референдума за обособяване на Дупница за областен център
БЧК
Последвайте гр.Дупница в ТикТок

Събитията от преди 25 години, когато в Дупница се провежда референдум за обособяването на Дупница като областен център припомниха част от участниците в събитията. Според Радослав Радославов, който е сред инициаторите за провеждане на референдума Дупница щеше да бъде различна. Първата реакция при инцидент и настъпване на някаква травма са изключително важни за живота на всеки пострадал. Как да реагират в различни ситуации. Първи знания получиха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Дупница, като част от инициативите на БЧК Кюстендил, по проекта „Да създадем пространство“. Доброволци от Кюстендил от младежката структура на БЧК, проведоха заниманията с децата. Показаха им основните техники и ги запознаха с първите действия, които трябва да се предприемат в различните ситуации.Вчера, като част от същия проект седмокласници от ОУ „Евлоги Георгиев“ научиха повече за рециклирането на отпадъците.

Рила тв новини Дупница: БЧК проведе две младежки инициативи в Дупница
До
Последвайте гр.Дупница в ТикТок

Събитията от преди 25 години, когато в Дупница се провежда референдум за обособяването на Дупница като областен център припомниха част от участниците в събитията. Според Радослав Радославов, който е сред инициаторите за провеждане на референдума Дупница щеше да бъде различна. Първата реакция при инцидент и настъпване на някаква травма са изключително важни за живота на всеки пострадал. Как да реагират в различни ситуации. Първи знания получиха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Дупница, като част от инициативите на БЧК Кюстендил, по проекта „Да създадем пространство“. Доброволци от Кюстендил от младежката структура на БЧК, проведоха заниманията с децата. Показаха им основните техники и ги запознаха с първите действия, които трябва да се предприемат в различните ситуации.Вчера, като част от същия проект седмокласници от ОУ „Евлоги Георгиев“ научиха повече за рециклирането на отпадъците.
Предстои подмяна на уличното осветление в шест от селата в община Дупница, като дейностите трябва да приключат до февруари 2024 година. Финансирането е изцяло от т.нар. Норвежки фонд, по който общината кандидатства, остана в резервите, но в крайна сметка получи възможност да реализира проекта, който за живеещите в тези села е от голямо значение. Ще бъдат подменени всички осветителни тела каза координатора по проекта Мила Кръстева. На пресконференция в ОбА Дупница присъства и Франк де Вит, управител на „Грийнзоун“ АС, Норвежки партньор по проекта.  Все още не е избрана фирма, която ще извърши дейностите по подмяна на уличното осветление. Прогнозната стойност на поръчката е 1 095 211 лв. без ДДС. Справка в ЦАИС, електронната система за обществени поръчки показва, че оферти са подали две фирми, на 8 юни са отворени офертите им, дата на отваряне на ценовите оферти все още не е насрочена. Има входирана жалба обаче от една от фирмите до КЗК. Няма искане за налагане на временни мерки.

Рила тв новини Дупница: До февруари 2024 година уличното осветление в шест села трябва да бъде подменено
Изложение
Последвайте гр.Дупница в ТикТок

Събитията от преди 25 години, когато в Дупница се провежда референдум за обособяването на Дупница като областен център припомниха част от участниците в събитията. Според Радослав Радославов, който е сред инициаторите за провеждане на референдума Дупница щеше да бъде различна. Първата реакция при инцидент и настъпване на някаква травма са изключително важни за живота на всеки пострадал. Как да реагират в различни ситуации. Първи знания получиха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Дупница, като част от инициативите на БЧК Кюстендил, по проекта „Да създадем пространство“. Доброволци от Кюстендил от младежката структура на БЧК, проведоха заниманията с децата. Показаха им основните техники и ги запознаха с първите действия, които трябва да се предприемат в различните ситуации.Вчера, като част от същия проект седмокласници от ОУ „Евлоги Георгиев“ научиха повече за рециклирането на отпадъците.
Предстои подмяна на уличното осветление в шест от селата в община Дупница, като дейностите трябва да приключат до февруари 2024 година. Финансирането е изцяло от т.нар. Норвежки фонд, по който общината кандидатства, остана в резервите, но в крайна сметка получи възможност да реализира проекта, който за живеещите в тези села е от голямо значение. Ще бъдат подменени всички осветителни тела каза координатора по проекта Мила Кръстева. На пресконференция в ОбА Дупница присъства и Франк де Вит, управител на „Грийнзоун“ АС, Норвежки партньор по проекта.  Все още не е избрана фирма, която ще извърши дейностите по подмяна на уличното осветление. Прогнозната стойност на поръчката е 1 095 211 лв. без ДДС. Справка в ЦАИС, електронната система за обществени поръчки показва, че оферти са подали две фирми, на 8 юни са отворени офертите им, дата на отваряне на ценовите оферти все още не е насрочена. Има входирана жалба обаче от една от фирмите до КЗК. Няма искане за налагане на временни мерки. Днес, в Деня на българския фармацевт и празник на билкарите – Еньовден, парк „Рила“ в Дупница бе домакин на изложение на фармацевтични компании, аптеки и производители на билкови продукти. Всички те показаха продукти на билкова основа от фармацевтичната, козметичната и хранителната индустрия и предоставиха информация и консултации. Посетителите разгледаха щандовете, изпробваха разнообразни продукти и получиха безплатни мостри . Почетни гости бяха акад. д-р Богдан Петрунов, проф. Рахамин Шекерджийски и магистър-фармацевт Зоя Паунова.

Децата пък се включиха в занимателно ателие – мастър клас по правене на обреден хляб. Със съвети им помагаше победителят от последния сезон на Hell’s Kitchen шеф Станислав Иванов. Специално за гостите на изложението шеф- готвачът приготви вкусно блюдо с лаврак, скариди и билки.


Имаше обособен и пункт, в който всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане и кръвна захар. За доброто настроение на посетителите с изпълнения на сцена се се включиха ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова.
Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.
Децата пък се включиха в занимателно ателие – мастър клас по правене на обреден хляб. Със съвети им помагаше победителя
Имаше обособен и пункт, в който всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане и кръвна захар. За доброто настроение на посетителите с изпълнения на сцена се се включиха ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова.
Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.

Рила тв новини Дупница: Изложение “Магията на билките в полите на Рила” в Дупница
ОбС
Последвайте гр.Дупница в ТикТок

Събитията от преди 25 години, когато в Дупница се провежда референдум за обособяването на Дупница като областен център припомниха част от участниците в събитията. Според Радослав Радославов, който е сред инициаторите за провеждане на референдума Дупница щеше да бъде различна. Първата реакция при инцидент и настъпване на някаква травма са изключително важни за живота на всеки пострадал. Как да реагират в различни ситуации. Първи знания получиха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Дупница, като част от инициативите на БЧК Кюстендил, по проекта „Да създадем пространство“. Доброволци от Кюстендил от младежката структура на БЧК, проведоха заниманията с децата. Показаха им основните техники и ги запознаха с първите действия, които трябва да се предприемат в различните ситуации.Вчера, като част от същия проект седмокласници от ОУ „Евлоги Георгиев“ научиха повече за рециклирането на отпадъците.
Предстои подмяна на уличното осветление в шест от селата в община Дупница, като дейностите трябва да приключат до февруари 2024 година. Финансирането е изцяло от т.нар. Норвежки фонд, по който общината кандидатства, остана в резервите, но в крайна сметка получи възможност да реализира проекта, който за живеещите в тези села е от голямо значение. Ще бъдат подменени всички осветителни тела каза координатора по проекта Мила Кръстева. На пресконференция в ОбА Дупница присъства и Франк де Вит, управител на „Грийнзоун“ АС, Норвежки партньор по проекта.  Все още не е избрана фирма, която ще извърши дейностите по подмяна на уличното осветление. Прогнозната стойност на поръчката е 1 095 211 лв. без ДДС. Справка в ЦАИС, електронната система за обществени поръчки показва, че оферти са подали две фирми, на 8 юни са отворени офертите им, дата на отваряне на ценовите оферти все още не е насрочена. Има входирана жалба обаче от една от фирмите до КЗК. Няма искане за налагане на временни мерки. Днес, в Деня на българския фармацевт и празник на билкарите – Еньовден, парк „Рила“ в Дупница бе домакин на изложение на фармацевтични компании, аптеки и производители на билкови продукти. Всички те показаха продукти на билкова основа от фармацевтичната, козметичната и хранителната индустрия и предоставиха информация и консултации. Посетителите разгледаха щандовете, изпробваха разнообразни продукти и получиха безплатни мостри . Почетни гости бяха акад. д-р Богдан Петрунов, проф. Рахамин Шекерджийски и магистър-фармацевт Зоя Паунова.

Децата пък се включиха в занимателно ателие – мастър клас по правене на обреден хляб. Със съвети им помагаше победителят от последния сезон на Hell’s Kitchen шеф Станислав Иванов. Специално за гостите на изложението шеф- готвачът приготви вкусно блюдо с лаврак, скариди и билки.


Имаше обособен и пункт, в който всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане и кръвна захар. За доброто настроение на посетителите с изпълнения на сцена се се включиха ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова.
Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.
Децата пък се включиха в занимателно ателие – мастър клас по правене на обреден хляб. Със съвети им помагаше победителя
Имаше обособен и пункт, в който всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане и кръвна захар. За доброто настроение на посетителите с изпълнения на сцена се се включиха ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова.
Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.

Рила тв новини Дупница: ОбС гласува за разпределение на кредита за ВиК
ВиК
Последвайте гр.Дупница в ТикТок

Събитията от преди 25 години, когато в Дупница се провежда референдум за обособяването на Дупница като областен център припомниха част от участниците в събитията. Според Радослав Радославов, който е сред инициаторите за провеждане на референдума Дупница щеше да бъде различна. Първата реакция при инцидент и настъпване на някаква травма са изключително важни за живота на всеки пострадал. Как да реагират в различни ситуации. Първи знания получиха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Дупница, като част от инициативите на БЧК Кюстендил, по проекта „Да създадем пространство“. Доброволци от Кюстендил от младежката структура на БЧК, проведоха заниманията с децата. Показаха им основните техники и ги запознаха с първите действия, които трябва да се предприемат в различните ситуации.Вчера, като част от същия проект седмокласници от ОУ „Евлоги Георгиев“ научиха повече за рециклирането на отпадъците.
Предстои подмяна на уличното осветление в шест от селата в община Дупница, като дейностите трябва да приключат до февруари 2024 година. Финансирането е изцяло от т.нар. Норвежки фонд, по който общината кандидатства, остана в резервите, но в крайна сметка получи възможност да реализира проекта, който за живеещите в тези села е от голямо значение. Ще бъдат подменени всички осветителни тела каза координатора по проекта Мила Кръстева. На пресконференция в ОбА Дупница присъства и Франк де Вит, управител на „Грийнзоун“ АС, Норвежки партньор по проекта.  Все още не е избрана фирма, която ще извърши дейностите по подмяна на уличното осветление. Прогнозната стойност на поръчката е 1 095 211 лв. без ДДС. Справка в ЦАИС, електронната система за обществени поръчки показва, че оферти са подали две фирми, на 8 юни са отворени офертите им, дата на отваряне на ценовите оферти все още не е насрочена. Има входирана жалба обаче от една от фирмите до КЗК. Няма искане за налагане на временни мерки. Днес, в Деня на българския фармацевт и празник на билкарите – Еньовден, парк „Рила“ в Дупница бе домакин на изложение на фармацевтични компании, аптеки и производители на билкови продукти. Всички те показаха продукти на билкова основа от фармацевтичната, козметичната и хранителната индустрия и предоставиха информация и консултации. Посетителите разгледаха щандовете, изпробваха разнообразни продукти и получиха безплатни мостри . Почетни гости бяха акад. д-р Богдан Петрунов, проф. Рахамин Шекерджийски и магистър-фармацевт Зоя Паунова.

Децата пък се включиха в занимателно ателие – мастър клас по правене на обреден хляб. Със съвети им помагаше победителят от последния сезон на Hell’s Kitchen шеф Станислав Иванов. Специално за гостите на изложението шеф- готвачът приготви вкусно блюдо с лаврак, скариди и билки.


Имаше обособен и пункт, в който всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане и кръвна захар. За доброто настроение на посетителите с изпълнения на сцена се се включиха ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова.
Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.
Децата пък се включиха в занимателно ателие – мастър клас по правене на обреден хляб. Със съвети им помагаше победителя
Имаше обособен и пункт, в който всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане и кръвна захар. За доброто настроение на посетителите с изпълнения на сцена се се включиха ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова.
Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.Вече няколко дни заради ВиК авария по водопровод на главната улица в с. Джерман питейна вода изтича буквално в канала. Още по тревожното е, че водата сякаш извира из под електрически стълб. Има и намалено налягане в чешмите на живеещите в района. От ВиК обясниха, че са наясно с аварията, но отстраняването е трудно заради наличието на електрически стълб. Проблемът ще се решава съвместно, между ВиК Дупница и електроразпределителното дружество, което оперира в района. Необходима е вишка за стълба и едва след като той бъде обезопасен, служителите на ВиК ще започнат отстраняване на аварията. Уверението е, че работата трябва да започне в късния следобяд на 22 юни.

Рила тв новини Дупница: ВиК авария под електрически стълб
Алисия
Последвайте гр.Дупница в ТикТок

Събитията от преди 25 години, когато в Дупница се провежда референдум за обособяването на Дупница като областен център припомниха част от участниците в събитията. Според Радослав Радославов, който е сред инициаторите за провеждане на референдума Дупница щеше да бъде различна. Първата реакция при инцидент и настъпване на някаква травма са изключително важни за живота на всеки пострадал. Как да реагират в различни ситуации. Първи знания получиха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Дупница, като част от инициативите на БЧК Кюстендил, по проекта „Да създадем пространство“. Доброволци от Кюстендил от младежката структура на БЧК, проведоха заниманията с децата. Показаха им основните техники и ги запознаха с първите действия, които трябва да се предприемат в различните ситуации.Вчера, като част от същия проект седмокласници от ОУ „Евлоги Георгиев“ научиха повече за рециклирането на отпадъците.
Предстои подмяна на уличното осветление в шест от селата в община Дупница, като дейностите трябва да приключат до февруари 2024 година. Финансирането е изцяло от т.нар. Норвежки фонд, по който общината кандидатства, остана в резервите, но в крайна сметка получи възможност да реализира проекта, който за живеещите в тези села е от голямо значение. Ще бъдат подменени всички осветителни тела каза координатора по проекта Мила Кръстева. На пресконференция в ОбА Дупница присъства и Франк де Вит, управител на „Грийнзоун“ АС, Норвежки партньор по проекта.  Все още не е избрана фирма, която ще извърши дейностите по подмяна на уличното осветление. Прогнозната стойност на поръчката е 1 095 211 лв. без ДДС. Справка в ЦАИС, електронната система за обществени поръчки показва, че оферти са подали две фирми, на 8 юни са отворени офертите им, дата на отваряне на ценовите оферти все още не е насрочена. Има входирана жалба обаче от една от фирмите до КЗК. Няма искане за налагане на временни мерки. Днес, в Деня на българския фармацевт и празник на билкарите – Еньовден, парк „Рила“ в Дупница бе домакин на изложение на фармацевтични компании, аптеки и производители на билкови продукти. Всички те показаха продукти на билкова основа от фармацевтичната, козметичната и хранителната индустрия и предоставиха информация и консултации. Посетителите разгледаха щандовете, изпробваха разнообразни продукти и получиха безплатни мостри . Почетни гости бяха акад. д-р Богдан Петрунов, проф. Рахамин Шекерджийски и магистър-фармацевт Зоя Паунова.

Децата пък се включиха в занимателно ателие – мастър клас по правене на обреден хляб. Със съвети им помагаше победителят от последния сезон на Hell’s Kitchen шеф Станислав Иванов. Специално за гостите на изложението шеф- готвачът приготви вкусно блюдо с лаврак, скариди и билки.


Имаше обособен и пункт, в който всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане и кръвна захар. За доброто настроение на посетителите с изпълнения на сцена се се включиха ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова.
Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.
Децата пък се включиха в занимателно ателие – мастър клас по правене на обреден хляб. Със съвети им помагаше победителя
Имаше обособен и пункт, в който всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане и кръвна захар. За доброто настроение на посетителите с изпълнения на сцена се се включиха ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова.
Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.Вече няколко дни заради ВиК авария по водопровод на главната улица в с. Джерман питейна вода изтича буквално в канала. Още по тревожното е, че водата сякаш извира из под електрически стълб. Има и намалено налягане в чешмите на живеещите в района. От ВиК обясниха, че са наясно с аварията, но отстраняването е трудно заради наличието на електрически стълб. Проблемът ще се решава съвместно, между ВиК Дупница и електроразпределителното дружество, което оперира в района. Необходима е вишка за стълба и едва след като той бъде обезопасен, служителите на ВиК ще започнат отстраняване на аварията. Уверението е, че работата трябва да започне в късния следобяд на 22 юни.

Рила тв новини Дупница: Алисия Сусанина с втора Световна купа
Изложение
Последвайте гр.Дупница в ТикТок

Събитията от преди 25 години, когато в Дупница се провежда референдум за обособяването на Дупница като областен център припомниха част от участниците в събитията. Според Радослав Радославов, който е сред инициаторите за провеждане на референдума Дупница щеше да бъде различна. Първата реакция при инцидент и настъпване на някаква травма са изключително важни за живота на всеки пострадал. Как да реагират в различни ситуации. Първи знания получиха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Дупница, като част от инициативите на БЧК Кюстендил, по проекта „Да създадем пространство“. Доброволци от Кюстендил от младежката структура на БЧК, проведоха заниманията с децата. Показаха им основните техники и ги запознаха с първите действия, които трябва да се предприемат в различните ситуации.Вчера, като част от същия проект седмокласници от ОУ „Евлоги Георгиев“ научиха повече за рециклирането на отпадъците.
Предстои подмяна на уличното осветление в шест от селата в община Дупница, като дейностите трябва да приключат до февруари 2024 година. Финансирането е изцяло от т.нар. Норвежки фонд, по който общината кандидатства, остана в резервите, но в крайна сметка получи възможност да реализира проекта, който за живеещите в тези села е от голямо значение. Ще бъдат подменени всички осветителни тела каза координатора по проекта Мила Кръстева. На пресконференция в ОбА Дупница присъства и Франк де Вит, управител на „Грийнзоун“ АС, Норвежки партньор по проекта.  Все още не е избрана фирма, която ще извърши дейностите по подмяна на уличното осветление. Прогнозната стойност на поръчката е 1 095 211 лв. без ДДС. Справка в ЦАИС, електронната система за обществени поръчки показва, че оферти са подали две фирми, на 8 юни са отворени офертите им, дата на отваряне на ценовите оферти все още не е насрочена. Има входирана жалба обаче от една от фирмите до КЗК. Няма искане за налагане на временни мерки. Днес, в Деня на българския фармацевт и празник на билкарите – Еньовден, парк „Рила“ в Дупница бе домакин на изложение на фармацевтични компании, аптеки и производители на билкови продукти. Всички те показаха продукти на билкова основа от фармацевтичната, козметичната и хранителната индустрия и предоставиха информация и консултации. Посетителите разгледаха щандовете, изпробваха разнообразни продукти и получиха безплатни мостри . Почетни гости бяха акад. д-р Богдан Петрунов, проф. Рахамин Шекерджийски и магистър-фармацевт Зоя Паунова.

Децата пък се включиха в занимателно ателие – мастър клас по правене на обреден хляб. Със съвети им помагаше победителят от последния сезон на Hell’s Kitchen шеф Станислав Иванов. Специално за гостите на изложението шеф- готвачът приготви вкусно блюдо с лаврак, скариди и билки.


Имаше обособен и пункт, в който всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане и кръвна захар. За доброто настроение на посетителите с изпълнения на сцена се се включиха ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова.
Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.
Децата пък се включиха в занимателно ателие – мастър клас по правене на обреден хляб. Със съвети им помагаше победителя
Имаше обособен и пункт, в който всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане и кръвна захар. За доброто настроение на посетителите с изпълнения на сцена се се включиха ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова.
Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.Вече няколко дни заради ВиК авария по водопровод на главната улица в с. Джерман питейна вода изтича буквално в канала. Още по тревожното е, че водата сякаш извира из под електрически стълб. Има и намалено налягане в чешмите на живеещите в района. От ВиК обясниха, че са наясно с аварията, но отстраняването е трудно заради наличието на електрически стълб. Проблемът ще се решава съвместно, между ВиК Дупница и електроразпределителното дружество, което оперира в района. Необходима е вишка за стълба и едва след като той бъде обезопасен, служителите на ВиК ще започнат отстраняване на аварията. Уверението е, че работата трябва да започне в късния следобяд на 22 юни. По повод Деня на българския фармацевт и празника на билкарите – Еньовден, Община Дупница организира изложение на български и многонационални фармацевтични фирми, което ще се проведе на 24 юни 2023 г. (събота) от 10.00 ч. в парк „Рила“ (зона Барбекюта). Програмата ще открие инж. Методи Чимев – Кмет на Община Дупница, а почетни гости ще бъдат Акад. д-р Богдан Петрунов, проф. Рахамин Шекерджийски и магистър-фармацевт Зоя Паунова. Събитието включва още изложение на стари занаяти – грънчарство, дърворезба и кошничарство, ателиета по приложни изкуства, арт ателиета, мобилна кухня, както и детска работилничка за обреден хляб.Ще бъде обособен и пункт, в който ще бъдат измервани кръвно налягане и кръвна захар от медицински специалисти безплатно.В програмата участие ще вземат ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова. Специална изненада за гостите ще бъде кулинарно шоу на живо от шеф Станислав Иванов – подбедителя от последния сезон на Hell’s Kitchen България

Рила тв новини Дупница: Изложение на фармацевтични фирми, стари занаяти и кулинарно шоу в събота в Дупница
Достойно
Последвайте гр.Дупница в ТикТок

Събитията от преди 25 години, когато в Дупница се провежда референдум за обособяването на Дупница като областен център припомниха част от участниците в събитията. Според Радослав Радославов, който е сред инициаторите за провеждане на референдума Дупница щеше да бъде различна. Първата реакция при инцидент и настъпване на някаква травма са изключително важни за живота на всеки пострадал. Как да реагират в различни ситуации. Първи знания получиха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Дупница, като част от инициативите на БЧК Кюстендил, по проекта „Да създадем пространство“. Доброволци от Кюстендил от младежката структура на БЧК, проведоха заниманията с децата. Показаха им основните техники и ги запознаха с първите действия, които трябва да се предприемат в различните ситуации.Вчера, като част от същия проект седмокласници от ОУ „Евлоги Георгиев“ научиха повече за рециклирането на отпадъците.
Предстои подмяна на уличното осветление в шест от селата в община Дупница, като дейностите трябва да приключат до февруари 2024 година. Финансирането е изцяло от т.нар. Норвежки фонд, по който общината кандидатства, остана в резервите, но в крайна сметка получи възможност да реализира проекта, който за живеещите в тези села е от голямо значение. Ще бъдат подменени всички осветителни тела каза координатора по проекта Мила Кръстева. На пресконференция в ОбА Дупница присъства и Франк де Вит, управител на „Грийнзоун“ АС, Норвежки партньор по проекта.  Все още не е избрана фирма, която ще извърши дейностите по подмяна на уличното осветление. Прогнозната стойност на поръчката е 1 095 211 лв. без ДДС. Справка в ЦАИС, електронната система за обществени поръчки показва, че оферти са подали две фирми, на 8 юни са отворени офертите им, дата на отваряне на ценовите оферти все още не е насрочена. Има входирана жалба обаче от една от фирмите до КЗК. Няма искане за налагане на временни мерки. Днес, в Деня на българския фармацевт и празник на билкарите – Еньовден, парк „Рила“ в Дупница бе домакин на изложение на фармацевтични компании, аптеки и производители на билкови продукти. Всички те показаха продукти на билкова основа от фармацевтичната, козметичната и хранителната индустрия и предоставиха информация и консултации. Посетителите разгледаха щандовете, изпробваха разнообразни продукти и получиха безплатни мостри . Почетни гости бяха акад. д-р Богдан Петрунов, проф. Рахамин Шекерджийски и магистър-фармацевт Зоя Паунова.

Децата пък се включиха в занимателно ателие – мастър клас по правене на обреден хляб. Със съвети им помагаше победителят от последния сезон на Hell’s Kitchen шеф Станислав Иванов. Специално за гостите на изложението шеф- готвачът приготви вкусно блюдо с лаврак, скариди и билки.


Имаше обособен и пункт, в който всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане и кръвна захар. За доброто настроение на посетителите с изпълнения на сцена се се включиха ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова.
Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.
Децата пък се включиха в занимателно ателие – мастър клас по правене на обреден хляб. Със съвети им помагаше победителя
Имаше обособен и пункт, в който всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане и кръвна захар. За доброто настроение на посетителите с изпълнения на сцена се се включиха ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова.
Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.Вече няколко дни заради ВиК авария по водопровод на главната улица в с. Джерман питейна вода изтича буквално в канала. Още по тревожното е, че водата сякаш извира из под електрически стълб. Има и намалено налягане в чешмите на живеещите в района. От ВиК обясниха, че са наясно с аварията, но отстраняването е трудно заради наличието на електрически стълб. Проблемът ще се решава съвместно, между ВиК Дупница и електроразпределителното дружество, което оперира в района. Необходима е вишка за стълба и едва след като той бъде обезопасен, служителите на ВиК ще започнат отстраняване на аварията. Уверението е, че работата трябва да започне в късния следобяд на 22 юни. По повод Деня на българския фармацевт и празника на билкарите – Еньовден, Община Дупница организира изложение на български и многонационални фармацевтични фирми, което ще се проведе на 24 юни 2023 г. (събота) от 10.00 ч. в парк „Рила“ (зона Барбекюта). Програмата ще открие инж. Методи Чимев – Кмет на Община Дупница, а почетни гости ще бъдат Акад. д-р Богдан Петрунов, проф. Рахамин Шекерджийски и магистър-фармацевт Зоя Паунова. Събитието включва още изложение на стари занаяти – грънчарство, дърворезба и кошничарство, ателиета по приложни изкуства, арт ателиета, мобилна кухня, както и детска работилничка за обреден хляб.Ще бъде обособен и пункт, в който ще бъдат измервани кръвно налягане и кръвна захар от медицински специалисти безплатно.В програмата участие ще вземат ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова. Специална изненада за гостите ще бъде кулинарно шоу на живо от шеф Станислав Иванов – подбедителя от последния сезон на Hell’s Kitchen България Достойно представяне на мъжки хор „Св. Иван Рилски“ на 19-тия Международен хоров фестивал за православна музика “Достойно ест ” град Поморие. Те са подготвили специален репертоар с църковна музика, каквото е изискването на конкурса.

Рила тв новини Дупница: Достойно представяне на мъжки хор “Св. Иван Рилски” на фестивал в Поморие
Дупнишките
Последвайте гр.Дупница в ТикТок

Събитията от преди 25 години, когато в Дупница се провежда референдум за обособяването на Дупница като областен център припомниха част от участниците в събитията. Според Радослав Радославов, който е сред инициаторите за провеждане на референдума Дупница щеше да бъде различна. Първата реакция при инцидент и настъпване на някаква травма са изключително важни за живота на всеки пострадал. Как да реагират в различни ситуации. Първи знания получиха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Дупница, като част от инициативите на БЧК Кюстендил, по проекта „Да създадем пространство“. Доброволци от Кюстендил от младежката структура на БЧК, проведоха заниманията с децата. Показаха им основните техники и ги запознаха с първите действия, които трябва да се предприемат в различните ситуации.Вчера, като част от същия проект седмокласници от ОУ „Евлоги Георгиев“ научиха повече за рециклирането на отпадъците.
Предстои подмяна на уличното осветление в шест от селата в община Дупница, като дейностите трябва да приключат до февруари 2024 година. Финансирането е изцяло от т.нар. Норвежки фонд, по който общината кандидатства, остана в резервите, но в крайна сметка получи възможност да реализира проекта, който за живеещите в тези села е от голямо значение. Ще бъдат подменени всички осветителни тела каза координатора по проекта Мила Кръстева. На пресконференция в ОбА Дупница присъства и Франк де Вит, управител на „Грийнзоун“ АС, Норвежки партньор по проекта.  Все още не е избрана фирма, която ще извърши дейностите по подмяна на уличното осветление. Прогнозната стойност на поръчката е 1 095 211 лв. без ДДС. Справка в ЦАИС, електронната система за обществени поръчки показва, че оферти са подали две фирми, на 8 юни са отворени офертите им, дата на отваряне на ценовите оферти все още не е насрочена. Има входирана жалба обаче от една от фирмите до КЗК. Няма искане за налагане на временни мерки. Днес, в Деня на българския фармацевт и празник на билкарите – Еньовден, парк „Рила“ в Дупница бе домакин на изложение на фармацевтични компании, аптеки и производители на билкови продукти. Всички те показаха продукти на билкова основа от фармацевтичната, козметичната и хранителната индустрия и предоставиха информация и консултации. Посетителите разгледаха щандовете, изпробваха разнообразни продукти и получиха безплатни мостри . Почетни гости бяха акад. д-р Богдан Петрунов, проф. Рахамин Шекерджийски и магистър-фармацевт Зоя Паунова.

Децата пък се включиха в занимателно ателие – мастър клас по правене на обреден хляб. Със съвети им помагаше победителят от последния сезон на Hell’s Kitchen шеф Станислав Иванов. Специално за гостите на изложението шеф- готвачът приготви вкусно блюдо с лаврак, скариди и билки.


Имаше обособен и пункт, в който всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане и кръвна захар. За доброто настроение на посетителите с изпълнения на сцена се се включиха ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова.
Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.
Децата пък се включиха в занимателно ателие – мастър клас по правене на обреден хляб. Със съвети им помагаше победителя
Имаше обособен и пункт, в който всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане и кръвна захар. За доброто настроение на посетителите с изпълнения на сцена се се включиха ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова.
Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.Вече няколко дни заради ВиК авария по водопровод на главната улица в с. Джерман питейна вода изтича буквално в канала. Още по тревожното е, че водата сякаш извира из под електрически стълб. Има и намалено налягане в чешмите на живеещите в района. От ВиК обясниха, че са наясно с аварията, но отстраняването е трудно заради наличието на електрически стълб. Проблемът ще се решава съвместно, между ВиК Дупница и електроразпределителното дружество, което оперира в района. Необходима е вишка за стълба и едва след като той бъде обезопасен, служителите на ВиК ще започнат отстраняване на аварията. Уверението е, че работата трябва да започне в късния следобяд на 22 юни. По повод Деня на българския фармацевт и празника на билкарите – Еньовден, Община Дупница организира изложение на български и многонационални фармацевтични фирми, което ще се проведе на 24 юни 2023 г. (събота) от 10.00 ч. в парк „Рила“ (зона Барбекюта). Програмата ще открие инж. Методи Чимев – Кмет на Община Дупница, а почетни гости ще бъдат Акад. д-р Богдан Петрунов, проф. Рахамин Шекерджийски и магистър-фармацевт Зоя Паунова. Събитието включва още изложение на стари занаяти – грънчарство, дърворезба и кошничарство, ателиета по приложни изкуства, арт ателиета, мобилна кухня, както и детска работилничка за обреден хляб.Ще бъде обособен и пункт, в който ще бъдат измервани кръвно налягане и кръвна захар от медицински специалисти безплатно.В програмата участие ще вземат ФТА „Рила“ с р-л Кирил Амбарков и група за народно пеене „Сияйница“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с р-л Илияна Велинова. Специална изненада за гостите ще бъде кулинарно шоу на живо от шеф Станислав Иванов – подбедителя от последния сезон на Hell’s Kitchen България Достойно представяне на мъжки хор „Св. Иван Рилски“ на 19-тия Международен хоров фестивал за православна музика “Достойно ест ” град Поморие. Те са подготвили специален репертоар с църковна музика, каквото е изискването на конкурса. Средният успех на зрелостниците от дупнишките училища на задължителната матура по български език и литература е среден /3,22/.
Това показва справка, предоставена ни от РУО Кюстендил. Резултатите на този випуск са по- ниски в сравнение с тези от предходната година, когато средният успех от матурата по БЕЛ бе добър /4/ .
Усредненият резултат на втората задължителна матура по профилиращ предмет и задължителния държавен изпит за придобиване на професионална квалификация е добър /4,08/
По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура се явяват всички завършили XII клас, а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, смятат експертите. От РУО Кюстендил уточняват, че средните оценки за отделните училища в община Дупница не могат да бъдат съпоставими поради различията им според съдържанието на подготовката – профилирани или професионални или средни с обучение по профил.
Според справката от РУО, преобладаващата част от дупнишките зрелостниците имат оценка среден /3/ . 105 са слабите оценки от двата изпита, а отличните 61 . В община Дупница има 16 пълни шестици и 105 пълни двойки.
Според резултатите по отделните профилиращи предмети, най-висок среден резултат дупнишките зрелостници имат по английски език, по испански език и по математика, а най-нисък – по география и икономика.
Математика – Мн. Добър /4,61/;
История и цивилизации – Добър /3,95/;
География и икономика – Слаб /2,86/;
Философия – Добър /3,69/;
Биология и здравно образование – Добър /3,80/;
Предприемачество – Среден /3,43/;
Английски език – Мн. Добър /4,98/;
Испански език – Мн. Добър /4,78/;

На матурите най-добре са се представили зрелостниците на СЕУ ,,Св. Паисий Хилендарски, следвани от Профилирана гимназия ,,Христо Ботев“. Най- ниски резултати са показали учениците на ПГ по транспорт и Професионална гимназия по хранително – вкусови и химични технологии.

СЕУ ,,Св. Паисий Хилендарски – Добър /4,35/;
Профилирана гимназия ,,Христо Ботев“ – Добър /4,33/;
ПГОСУ – – Среден /3,08/;
ПГХВХТ – Слаб /2,68/;
ПГ по транспорт – – Слаб /2,11/;
ПГ ,,Акад. С. П. Корольов“– Слаб /2,77/

От РУО Кюстендил обръщат внимание, че не коректно да се да се сравняват училища с или без малцинствени групи. Експертие допълват , че могат да се сравняват помежду си училища, които работят при сходни условия.

Рила тв новини Дупница: Дупнишките зрелостници със средна оценка „среден“ от матурата по БЕЛ

Задържаха

Задържаха двама жена и мъж за кражба на инструменти в Габрово. Това съобщиха от ОДМВР-Габрово. На 17 септември, около 03:30 часа, в РУ Габрово е получен сигнал, че непознати лица са проникнали в избени помещения на ул. „Зелена ливада“. На място незабавно е насочен полицейски екип, който е задържал жена на 39 г. и мъж на 20 г., непосредствено след извършване на кражба на инструменти и рибарски принадлежности. 18-годишна задигна мъжка чанта в двора на училище в Дупница Откраднатите вещи са били иззети от органите на реда. Двамата са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.


Линк към новината
18-годишна

18-годишна задигна мъжка чанта в двора на училище в Дупница, съобщиха от МВР-Кюстендил. Тя е отнела от 49-годишен мъж в двора на училище в града кожена чанта с ключове, мобилен телефон и 20 лв. Момичето е задържано в ареста на РУ Дупница за извършена кражба. Жена задигна уреди за 4 хил. лв. от къща в Бургаско Сигналът е подаден от жертвата, предприети са незабавни издирвателни действия  и извършителката е установена. Досъдебно производство е образувано по случая, уведомен е дежурен прокурор.  


Линк към новината
Камион

На 16 септември в 2.50 ч е подаден сигнал в ОДМВР,че на пътя с. Ябълково – Кюстендил има инцидент между камион и кон, съобщиха от полицията.  Пристигналата на място дежурна полицейска група е установила на пътното платно убито животното и нанесени щети на камиона, управляван от 57-годишен гражданин на Северна Македония. В обслужването на произшествието са участвали и служители на БАБХ, не са открили чип или  ушна марка на животното, собственикът не е установен. Досъдебно производство е образувано по случая. Сблъсък между кола и кон спря движението между Петрич и Първомай От МВР-Кюстендил съобщават и за друг инцидент на пътя между внезапно изскочили на пътното платно коне и автомобил, управляван от 63-годишен дупничанин и пътуващ от Дупница към Кюстендил. Нанесени са щети на лекия автомобил, 1 от животните е намерено мъртво, установен е собственика на животните – законен представител на фирма за селскостопански животни. Досъдебно производство е образувано по случая.   


Линк към новината
Ето

Българският фермерски съюз призова за провеждането на мирен протест и земеделските производители да не се поддават на провокации. Протестните действия в страната и столицата ще се започнат от понеделник – 18 септември от 10.00 ч., като ще включват блокиране на гранични пунктове и главни пътища. Ръководството на съюза ще бъде утре със земеделска техника в 10 ч. на летището в Бяла Слатина. Премиерът за зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна – член на ЕС. „Искаме да подчертаем, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни“, каза Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Според него за първи път от години целият сектор излиза заедно на общ протест заради липсата на диалог. Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна. Съветникът на земеделския министър подава оставка Инициативният комитет обяви и точките в страната, които предстоят да бъдат блокирани: – Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна –Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол; – Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград); – Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра; – Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена; – Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана; – Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница – с. Пиперево, Перник (спортна зала „Борис Гюдеров“), Брезник (ул. „Ангел Коцелянов“); – Южна България: Кресна, Драгоман – КГП Калотина. Ето какви са исканията на земеделците към управляващите: 1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.  2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.  3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.  4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед. „Терористите от житата“: Премиерът разпали гнева на зърнопроизводителите, които готвят блокади (ОБЗОР) 5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.  


Линк към новината
Земеделците

В понеделник земеделски производители и преработватели започват протестни действия на възлови точки в цялата страна, като ще бъдат блокирани гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали, а във вторник протестите ще бъдат насочени към София. Инициативният комитет, съставен от 24 организации, съобщи, че ключовите точки, които ще бъдат блокирани са следните: – Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна–Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол; – Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград); – Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра; – Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена; – Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана; – Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница – с. Пиперево, Перник (спортна зала „Борис Гюдеров“), Брезник (ул. „Ангел Коцелянов“); – Южна България: Кресна, Драгоман – КГП Калотина. Фермерите се включват в протеста на земеделците До решението за протестни действия се стигна миналата седмица след национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от сектор „Земеделие“. То беше провокирано от приетото в Комисията по икономическа политика и иновации, а впоследствие и в парламента решение да отпадне на забраната за внос на определени продукти – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Протестиращите имат пет основни искания към Народното събрание, Министерския съвет и президента на Република България. На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната. Земеделската общност настоява също за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи.  Сред исканията е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи „де минимис“ за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед. Инициативният комитет поставя като искане и облекчаването на условията по интервенциите по Стратегическия план на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за „де минимис“. Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията, като заявява, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.


Линк към новината
Откриха

Непълнолетно момиче е установено от полицаи в Рила, съобщиха от МВР-Кюстендил.  Било е обявено за издирване. 16 дни без следа: Издирват 30-годишен мъж от Русе (ВИДЕО) В добро състояние е съпроводено и предадено на социален център в Дупница.  


Линк към новината
Разбиха

Вчера дупнишки полицаи са задържали 42-годишен местен жител за притежание на наркотично вещество и изградена оранжерия за отглеждане на канабис. Служителите осъществили процесуалните действия в жилището му в Дупница и в негова къща в с. Новоселяне, общ. Бобов дол. От жилището в Дупница е иззета опаковка канабис. Разкриха две наркооранжерии с близо 484 растения коноп във Варненско (СНИМКА) В село Новоселяне полицаи от Дупница и Бобов дол са открили  2.400 кг суха листна маса/канабис/, електронна инсталация с овлажняваща и поливна системи в помещение, където са отглеждани в саксии растения коноп. Растенията са с височина 100 – 150 см.   


Линк към новината
Задържаха

57-годишен мъж от Бобошево е задържан вчера от дупнишки полицаи за упражнен тормоз над родителите си и нарушаване на съдебно решение за незабавна защита от РС – Дупница. Задържаха 19-годишен за насилие към приятелката си в Сливенско Бързо полицейско производство е образувано по случая,  уведомена е прокуратурата.  


Линк към новината
Хванаха

Задържаха двама души за притежание на наркотици в Кюстендил, съобщиха от полицията. Криминалисти от Кюстендил са задържали във вторник 58-годишен мъж за притежание на наркотично вещество. При извършена проверка у него е открити хапчета диазепам. От дома му са иззети 9 блистера с надписи ксанакс и диазепам. По случая е започнато разследване, уведомен е дежурен прокурор. Заловиха 25-годишен мъж с дрога в Благоевградско 31-годишен мъж от Бобов дол е задържан от дупнишки полицаи за притежание на дрога. Служителите извършили претърсване по неотложност в жилище, обитавано от него в Дупница, открили и иззели найлонов плик с канабис – близо 10 грама. По случая е започнато разследвам, уведомен е дежурен прокурор.


Линк към новината
Трима

Трима души са пострадали при катастрофа край село Горна Росица снощи, съобщават от полицията в Габрово.  Мъжът, управлявал автомобила, е на 29 години от Дупница и е с фрактура на тазобедрената става, 32-годишна жена от София е с фрактури на гръбначен прешлен и ребра и тригодишно дете е с фрактура на дясно бедро. И тримата са без опасност за живота, посочват от пресцентъра на МВР.  Автомобилът катастрофира снощи на главен път Габрово – Севлиево, край разклона за село Горна Росица. По данни на органите на МВР 29-годишният шофьор, е изгубил контрол над колата, излязъл е извън пътното платно, ударил се е в крайпътна канавка и се е преобърнал. Пътят в района е мокър и от МВР призовават за съобразяване на скоростта на движение с пътните условия.


Линк към новината

Новините от Вестник Вяра Нюз временно са преустановени за показване в Dupnitsa.NET

Днес, само 3 дни след навършването на 85-тата си годишнина, почина легендарния български тенор и педагог – Арон Аронов. Арон Аронов- български известен тенор и педагог, роден в Дупница през 1937 година. Първите си изяви в оперното пеене започва тук. Завършва Българска държавна консерватория-оперно пеене и майсторския клас при големият вокален педагог Христо Бръмбаров. Първият му професионален дебют е през 1965 във Варненската опера с Алфред от „Травиата”. Следват участия в Софийската опера като Манрико в „Трубадур” с Александрина Милчева/мецосопран/, Стефка Естатиева/сопран/, Николай Смочевски/баритон/, като Ернани е „Ернани” с Юлия Винер, Щева Бурия в „Йенуфа”. По същото време Арон Аронов/1965/ става член на състава на Държавния музикален театър „Стефан Македонски”. Там поема щафетата и до 2007 г. изпълнява всички централни тенорови роли. За 45 години големият оперен певец има изиграни 975 спектакъла в ролята на Едвин от „Царицата на чардаша” и 134 в ролята на Фери Бачи от същата оперета. Многобройни са превъплащенията му в ролите на Данило от „Веселата вдовица”, Граф Тасило от „Графиня Марица”, Адам от „ Птицепродавецът”, Айзенщайн Фелке и Алфред от „Прилепът”, Баринкай и Хомонай от „Цигански барон”, Парис, Ахил и Калхас от „Хубавата Елена”, Паганини от „Паганини”. За героя му на Су Чонг от „Страната на усмивките” се говори десетилетия наред. И още много изиграни роли в българската опера и оперета. През 2017-та година, той беше отличен със званието "Почетен гражданин на Дупница". След церемонията, той заяви :„Искам само да ви кажа, че където и да съм бил, аз винаги съм се чувствал момчето от Дупница. Дупница много ми е дала-моите родители, сестра, даде ми въздухът, който, сигурно, е направил моето дупнишко гърло да пее добре. Благодаря на всички. Пял съм по всички места на света, но ви уверявам, през сълзи, животът ми в този град бе най-щастлив. Оставам си винаги заклет дупничанин.” Изказваме най-искрени съболезнования на семейството. Дупница скърби за огромния талант с неповтримо чувство за хумор, който определяше себе си, като "момчето от Дупница". Поклок!

Сподели


Линк към новината

Детска градина „Слънце“ ще бъде дежурна за времето от 1 до 31 август в Дупница. В този месец, другите детски забавачници няма да приемат малчугани. Родителите, които ще се възползват от дежурните групи в „Слънце“ – могат да получат повече информация от директорите на детските градини, които посещават децата им. За работата на детските градини по селата – допълнително ще има информация.

Сподели


Линк към новината

Община Дупница уведомява гражданите за предстоящата дезинсекция на дървесната декоративна растителност срещу комари, която ще се извърши на 15.06.2022 г. със стартов час 23:00 часа. Мероприятието ще се извърши в следните обекти: Крайградски парк “Рила”, "Градска градина", ул. “Патриарх Евтимий”, "Социални жилища", ул. “Христо Ботев”, ул. “Княз Борис I”, градинката при РУ Дупница, централна градска част, ул. “Св. Иван Рилски”, ул. “Венелин”, ул. “Цар Освободител”, ул. “Орлинска”, ул. “Пиротска”, ул. “Отовица”, ул. “Драгой Болярин”. Препаратите, с които ще се извърши пръскането са Тализма УЛВ и Айкън 10 КС с карантинен срок 24 часа. Обръща се специално внимание на пчеларите на територията на град Дупница и по-близките населени места, да предприемат превантивни мерки с цел запазване живота на отглежданите от тях пчели.

Сподели


Линк към новината

Предстои дезинсекция и дезакаризация на зелените площи на територията на град Дупница. Третирането срещу бълхи и кърлежи ще се извършва в периода 10-12.05.2022 г. със стартов час 07:00 часа. Предвидени за пръскане са следните обекти: Крайградски парк “Рила” Пешеходна алея до крайградски парк “Рила” Градска градина Градинка при гарата и ж.к. “Възход” Градинка в ж.к. “Яворов” Площад, градинка при полицията Градинка “Моструков” Градинка “Васил Левски” Градинка “Жельо Демиревски” Градинка кв. “Спартак” Градинката на летците Детска площадка в ж.к. “Развесена върба” Зелени площи в ж.к. “Южен” Зелени площи при черква “Св. Георги” Зелени площи на ул. “Св. Иван Рилски” Градинка на ул. “Фенерка” Зелени площи на ул. “Отовица” Зелени площи и градинка на ул. “Благодарност” Зелени площи в ж.к. “Велчова завера” под кръговото и детската площадка Детска площадка и градинка на ул. “Кулата” Детска площадка на ул. “Клокотница” Детска площадка в кв. “Байкал” Градинка на ул. “Цар Симеон Велики” Градинка и зелени площи в ж.к. “Елица” Градинки и зелени площи в ж.к. “Бистрица” Зелени площи при Старите жилища ж.к. “Дупница” ЦНСТ Социални жилища Детска площадка при хлебозавода Детска площадка на ул. “3-ти гв. полк” Еврейски гробища ж.к. “Чавдар войвода” На 13-и май пък ще бъдат обработени дворните места на детските градини на територията на общината. Ще бъдат поставени предупредителни табели, като карантийния срок е 24 часа.

Сподели


Линк към новината

  А. СПЕЦИАЛИСТИ С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ – 5 МЕСТА 1 главен енергетик Висше образование 1 Химик Висше образование-Работното място е по чл.38 ал.1 от ЗХУ 1 Старши химик Висше образование-Работното място е по чл.38 ал.1 от ЗХУ 1 Главен счетоводител Висше магистър финанси 1 Магистър фармацевт-Главен експерт Висше образование-Работното място е по чл.38 ал.1 от ЗХУ Б. СПЕЦИАЛИСТИ СЪС СРЕДНО И ПО-НИСКО ОБРАЗОВАНИЕ – 112 МЕСТА 6 общи работници Средно, основно образование 2 продавач-консултанти на бензиностанция Средно образование 5 водопроводчици външно В и К Средно образование 3 общи работници, промишленост Основно образование, обект с. Мурсалево 2 шивачи Средно образование 1 работник, сглобяване на детайли Средно образование 50 работници в производството  фабрика Чипита,с. Казичене- Средно, основно образование 2 управители,финансово-кредитна и паричнообменна дейност Средно образование 4 шивачи Средно и по-ниско образование 10 гранульори Средно образование 2 продавач-консултант Средно образование 10 охранители Средно образование 5 шивачи, спортни обувки Средно, основно образование 2 домакин-чистачи, сграда Средно образование 2 полировачи, метал Основно образование 3 лепачи Средно, основно образование 1 машинен оператор, комбиниран багер Основно образование 1 машинен оператор, рязане на метал с лазер Средно, основно образование 1 чистач Средно, основно образование 10 шофьори,товарен автомобил/междинародни превози Обекти на фирмата 30 монтажници, промишлено оборудване Обекти на фирмата в Португалия ФИЛИАЛ САПАРЕВА БАНЯ А. СПЕЦИАЛИСТИ С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ – 0 МЕСТА Б. СПЕЦИАЛИСТИ СЪС СРЕДНО И ПО-НИСКО ОБРАЗОВАНИЕ – 1 МЯСТО 1 продавач-консултант Средно образование, обект с. Овчарци ФИЛИАЛ БОБОВ ДОЛ А. СПЕЦИАЛИСТИ С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ – 0 МЕСТА Б. СПЕЦИАЛИСТИ СЪС СРЕДНО И ПО-НИСКО ОБРАЗОВАНИЕ – 0 МЕСТА ФИЛИАЛ КОЧЕРИНОВО А. СПЕЦИАЛИСТИ С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ – 0 МЕСТА Б. СПЕЦИАЛИСТИ СЪС СРЕДНО И ПО-НИСКО ОБРАЗОВАНИЕ – 0 МЕСТА                                  ИНФОРМАЦИЯ ЗА СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА схема „Младежка заетост” 1 продавач-консултант –   обучение                                                                         Срочен договор 1 готвач – обучение                                                                                               Срочен договор 2 работник, кухня – обучение                                                                                 Срочен договор 1 помощник кухня, заведение за бързо хранене                                                        Срочен договор 1 сервитьор – обучение                                                                                          Срочен договор                                                                                                ИНФОРМАЦИЯ ЗА СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА по ОП”РЧР” , проект ”Заетост за теб – етап  2” 19 общи работници            обекти гр.Дупница, гр. Сапарева баня,гр.Бобов дол  Срочен договор 17 продавач-консултанти  обекти гр.Дупница, гр. Сапарева баня, гр. Бобов дол Срочен договор 5 чистач/хигиенисти          обекти гр.Дупница, гр. Сапарева баня                     Сапарава баня 2 счетоводители                                                                                                    Срочен договор 1 работник, спомагателни шивашки дейности   обект с. Крайници                      Срочен договор 1 технически секретар                                                                                           Срочен договор 1 шофьор, автобус                                                                                                 Срочен договор 1 шофьори, товарен автомобил/международни превози                                    Срочен договор 3 куриер,служба/офис                                                                                            Срочен договор 1 бояджия, превозни средства                                 обект с. Пиперево                      Срочен договор 3 разносвачи                                                обекти гр. Дупница и  гр.Сапарева баня Срочен договор 1 машинен оператор,опаковане/увиване                                                                   Срочен договор 2 продавачи, автомобили                                                                                        Срочен договор 1 сервитьор                                         обект гр. Сапарева баня                      Срочен договор 1 мияч,превозни средства(ръчно)                                                                            Срочен договор 1 носач-товарач,стоки                                                                                            Срочен договор 1 организатор,експедиция/товаро-разтоварна и спедиторска дейност                Срочен договор 1 продавач, хранителни продукти                                                                            Срочен договор 1 шофьор, тежкотоварен автомобил-12 и повече тона                                               Срочен договор 1 барман                                                                                                               Срочен договор 1 помощник-готвач                                                  обект гр. Рила                           Срочен договор 1 рецепционист, хотел                                             обект гр. Сапарева баня              Срочен договор 1 отчетници, уреждане на застрахователни полици                                          Срочен договор 1 деловодител                                                                                                       Срочен договор 4 пласьори, стоки                                                                                                  Срочен договор 1 мърчандайзер, продажби                                                                                     Срочен договор 1 работник, зареждане на рафтове                                                                          Срочен договор 1 отчетник,водещ платежни ведомости                                                                     Срочен договор 4 монтажници, мебели от дърво и др. подобни м-ли обект гр. Кочериново          Срочен договор 1 оператор,производствена линия                                                                           Срочен договор 1 продавач, разносна търговия                                 обект гр.Стара Загора                Срочен договор 1 снабдител,доставчик                                                                                            Срочен договор 11 шивачи,мъжко/дамско облекло                                                                           Срочен договор 4 гладачи                                                                                                             Срочен договор 5 работник, спомагателна шивашка дейност                                                    Срочен договор 1 шофьор, лек автомобил до 9 места                                                                        Срочен договор 1 козметик                                                                                                            Срочен договор 1 помощник-готвач                                                                                                Срочен договор 1 фризьор                                                                                                             Срочен договор 1 специалист с контролни функции, преработваща промишленост                      Срочен договор 1 технически сътрудник                                          обект гр. Радомир                      Срочен договор 2 шивачи                                                                                                             Срочен договор 2 кроячи, текстил                                                   обект гр. Кюстендил                                                                            Срочен договор                                   Работа в чужбина и Свободни работни места по EURES                    ИНФОРМАЦИЯ ЗА СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА  за сезонна заетост на морето 5 –бригадир готвачи на смяна-топла и студена кухня обект гр. Обзор              Безсрочен договор 5-Сервитьори,5- помощник-готвачи, 5- пицари,5- перачи/ки, 5- общи работници,5- готвачи-топла и студена кухня,5- бармани                     обект гр. Обзор                               Срочен договор   Миячи, съдове;сервитьори, готвачи, бармани,камериерки, транжори, чистач-хигиенисти;сладкари, салонен еправител; спасител, плаж;портиери;електротехници, поддръжка на сгради; техник, асансьорна техника, техник-механик климатична, вентилационна и хладилна техника-Созопол 

Сподели


Линк към новината

14 ученици от Дупница, които завършват средното си образование получиха днес еднократни финансови помощи от кмета инж.Методи Чимев. От 2014 година насам, традиционно Общината подпомага бъдещите кандидат-студенти, които са полусираци, без родители или в затруднено положение. 11 са завършващите Г "Христо Ботев" и 3-ма от СЕУ "Св.Паийсий Хилендарски", които днес гостуваха в кабинета на кмета. "Надявам се, че всеки един от Вас ще продължи образованието си и няма да спре до тук. Бъдещето е във Вас младите хора. Изберете професията си, обърнете внимание на образованието си, защото без това – трудно ще успеете в истинския живот. Късмет и на добър час", пожела на младите хора инж.Чимев.

Сподели

ДБТ ДУПНИЦА А. СПЕЦИАЛИСТИ С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ – 8 МЕСТА 1 главен енергетик Висше образование 1 Химик Висше образование-Работното място е по чл.38 ал.1 от ЗХУ 1 Старши химик Висше образование-Работното място е по чл.38 ал.1 от ЗХУ 1 Главен счетоводител Висше магистър финанси 1 Магистър фармацевт-Главен експерт Висше образование-Работното място е по чл.38 ал.1 от ЗХУ Б. СПЕЦИАЛИСТИ СЪС СРЕДНО И ПО-НИСКО ОБРАЗОВАНИЕ – 112 МЕСТА 6 общи работници Средно, основно образование 2 продавач-консултанти на бензиностанция Средно образование 5 водопроводчици външно В и К Средно образование 3 общи работници, промишленост Основно образование, обект с. Мурсалево 2 шивачи Средно образование 1 работник, сглобяване на детайли Средно образование 50 работници в производството  фабрика Чипита,с. Казичене- Средно, основно образование 2 управители,финансово-кредитна и паричнообменна дейност Средно образование 1 камериерка Средно, основно образование 4 шивачи Средно и по-ниско образование 10 гранульори Средно образование 2 продавач-консултант Средно образование 10 охранители Средно образование 5 шивачи, спортни обувки Средно, основно образование 2 домакин-чистач, сграда Средно образование 1 чистач Средно образование 2 полировач, метал Основно образование 3 лепачи Средно, основно образование 30 монтажници, промишлено оборудване Обекти на фирмата в Португалия ФИЛИАЛ САПАРЕВА БАНЯ А. СПЕЦИАЛИСТИ С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ – 0 МЕСТА Б. СПЕЦИАЛИСТИ СЪС СРЕДНО И ПО-НИСКО ОБРАЗОВАНИЕ – 3 МЕСТА 1 продавач-консултант Средно образование, обект с. Овчарци 2 камериери/ки Средно образование ФИЛИАЛ БОБОВ ДОЛ А. СПЕЦИАЛИСТИ С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ – 0 МЕСТА Б. СПЕЦИАЛИСТИ СЪС СРЕДНО И ПО-НИСКО ОБРАЗОВАНИЕ – 0 МЕСТА ФИЛИАЛ КОЧЕРИНОВО А. СПЕЦИАЛИСТИ С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ – 0 МЕСТА Б. СПЕЦИАЛИСТИ СЪС СРЕДНО И ПО-НИСКО ОБРАЗОВАНИЕ – 0 МЕСТА                                  ИНФОРМАЦИЯ ЗА СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА схема „Младежка заетост” 1 продавач-консултант –   обучение                                                                         Срочен договор 1 готвач – обучение                                                                                              Срочен договор 2 работник, кухня – обучение                                                                               Срочен договор 1 помощник кухня, заведение за бързо хранене                                                    Срочен договор                              1 сервитьор – обучение                                                                                         Срочен договор                                 ИНФОРМАЦИЯ ЗА СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА по МЗ от ЗНЗ 1 общ работник     обект гр. Сапарева баня по чл.36, ал. 1 от МЗ по ЗНЗ           Срочен договор                                                                                          ИНФОРМАЦИЯ ЗА СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА по ОП”РЧР” , проект ”Заетост за теб – етап  2” 13 общи работници            обекти гр.Дупница, гр. Сапарева баня,гр.Бобов дол  Срочен договор 17 продавач-консултанти  обекти гр.Дупница, гр. Сапарева баня, гр. Бобов дол Срочен договор 6 чистач/хигиенисти          обекти гр.Дупница, гр. Сапарева баня                     Сапарава баня 3 счетоводители                                                                                                    Срочен договор 1 общ работник                                                      обект гр. Пловдив                     Срочен договор 2 куриери                                                                                                             Срочен договор 1 работник, спомагателни шивашки дейности   обект с. Крайници                        Срочен договор 1 технически секретар                                                                                           Срочен договор 10 общ работник                                                                                              Срочен договор 1 шофьор, автобус                                                                                                 Срочен договор 1 обслужващ магазин                                                                                             Срочен договор 1 шофьори, товарен автомобил/международни превози                                    Срочен договор 2 куриер,служба/офис                                                                                            Срочен договор 1 бояджия, превозни средства                                 обект с. Пиперево                      Срочен договор 3 разносвачи                                                обекти гр. Дупница и  гр.Сапарева баня Срочен договор 1 машинен оператор,опаковане/увиване                                                                   Срочен договор 1 продавач,интернет търговия                                                                                 Срочен договор 3 продавач, автомобили                                                                                  Срочен договор 2 фактурист                                                                                                   Срочен договор 1 сервитьор                                         обект гр. Сапарева баня                        Срочен договор 1 мияч,превозни средства(ръчно)                                                                            Срочен договор 1 носач-товарач,стоки                                                                                            Срочен договор 1 организатор,експедиция/товаро-разтоварна и спедиторска дейност                Срочен договор 1 продавач, хранителни продукти                                                                            Срочен договор 1 шофьор, тежкотоварен автомобил-12 и повече тона                                               Срочен договор 1 барман                                                                обект гр. Рила                           Срочен договор 1 помощник-готвач                                                  обект гр. Рила                           Срочен договор 1 рецепционист, хотел                                             обект гр. Сапарева баня              Срочен договор 1 отчетници, уреждане на застрахователни полици                                          Срочен договор 1 деловодител                                                                                                       Срочен договор 4 пласьори, стоки                                                                                                  Срочен договор 1 мърчандайзер, продажби                                                                              Срочен договор 1 работник, зареждане на рафтове                                                                          Срочен договор 1 отчетник,водещ платежни ведомости                                                                     Срочен договор 4 монтажници, мебели от дърво и др. подобни м-ли обект гр. Кочериново          Срочен договор 1 оператор,производствена линия                                                                           Срочен договор 1 продавач, разносна търговия                                обект гр.Стара Загора                Срочен договор 1 снабдител,доставчик                                                                                            Срочен договор 2 метачи                                                                                                               Срочен договор 13 шивачи,мъжко/дамско облекло                                                                           Срочен договор 1 барман                                                                                                               Срочен договор 5 гладач                                                                                                       Срочен договор 5 работник, спомагателна шивашка дейност                                                      Срочен договор 1 шофьор, лек автомобил до 9 места                                                                Срочен договор 1 козметик                                                                                                    Срочен договор 1 помощник-готвач                                                                                        Срочен договор 1 фризьор                                                                                                     Срочен договор 1 маникюрист                                                                                                Срочен договор 1 специалист с контролни функции, преработваща промишленост                       Срочен договор                                       Работа в чужбина и Свободни работни места по EURES                    ИНФОРМАЦИЯ ЗА СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА  за сезонна заетост на морето 5 –бригадир готвачи на смяна-топла и студена кухня обект гр. Обзор              Безсрочен договор 5-Сервитьори,5- помощник-готвачи, 5- пицари,5- перачи/ки, 5- общи работници,5- готвачи-топла и студена кухня,5- бармани                     обект гр. Обзор                               Срочен договор   Миячи, съдове;сервитьори, готвачи, бармани,камериерки, транжори, чистач-хигиенисти;сладкари, салонен еправител; спасител, плаж;портиери;електротехници, поддръжка на сгради; техник, асансьорна техника, техник-механик климатична, вентилационна и хладилна техника-Созопол 

Сподели

Вчера  в полицията в Кюстендил е постъпил сигнал от роднини на възрастна жена, която е получила телефонно обаждане от мъж, който се е представил за полицай, искал й е пари, за да може полицията да залови измамници. Жената не е измамена поради реакцията на близките й . Призоваваме гражданите: Не давайте пари на ръка. Ако са поискани по телефона, това е измама. Каквото и да съобщават по телефона, щом се искат пари, бъдете сигурни: Мамят ви! Не давайте пари на непознати, както и да са се представили.  Звънете на тел. 112, ако някой ви иска пари по телефона!  

Сподели

От утре сутрин ще бъдат затворени части от две улици заради предстоящия събор на Дупница. Улиците "Булаир" и "Свети Георги" до входа на болницата няма да бъдат достъпни за придвижване с МПС-та. Схемата е съгласувана с пожарна и полиция, за да не се ограничава техния достъп до здравното заведение и в района. Улиците ще бъдат пуснати за движение вечерта на 30-април. По тези улици ще бъдат разположени търговците.

Сподели

Община Дупница обявява две свободни позиции за ел.техници. Изискванията към кандидатите са за завършено средно или висше образование по професията и свидетелство за управление на МПС. Тези документи, придружени с автобиография, заявление по образец и документи за допълнителна квалификация (ако има такива) се подават в деловодството на общинска администрация. Крайният срок е 20 май 2022 година. Одобрените по документи – ще бъдат поканени на събеседване. За повече информация: 0701 5 92 73

Сподели

недвижими имоти дупница
Стотици

Всички билети, които бяха пуснати за продажба за благотворителния двубой по волейбол между „Марек Юнион-Ивкони“ и ЦСКА бяха разпродадени. Двубоят в спортната зала на Дупница се проведе, като чат от кампанията по набиране на средства за борещия се с тежка болест и провеждащ лечение в момента в Турция бивш волейболист на дупничани Бранимир Баев. Пропуските бяха с цена 15 лева, като всеки можеше да купува неограничен брой. Организатори на двубоя бяха ВК „Марек Юнион-Ивкони“, Община Дупница и Ефбет, както и ЦСКА, които приеха да се включат в кампанията с участието си в този двубой. За жеста, организаторите наградиха старши треньорът и президент на ЦСКА Александър Попов, който е и с дупнишки корени. Двата тима бяха със специално подготвени за целта фланелки с лика на Барни и мотото на кампанията. Всички фланелки от двубоя с автографи от състезателите ще бъдат пуснати в продажба по 100 лв, като набраните средства отново ще бъдат внесени по сметката на Барни, както е известен той сред волейболната общност. Със средства в кампанията се включват още ВК „Марек Юнион-Ивкони“ и президента на клуба Ивайло Константинов, който ще дари лични средства, обявиха организаторите. В залата бяха част от футболистите и ръководството на ФК „Марек“, футболни ветерани, спортисти и треньори от всички спортове, най-успешният български треньор по волейбол Мартин Стоев, легендата Борислав Кьосев, депутати. Фактът, че от 17 часа е футболната среща на „Марек“ от шампионата, но част от клуба бяха в залата – говори красноречиво за подкрепата, която получава Баев. Двубоят започна с едноминутно ръкопляскане в подкрепа, а след първия гейм се проведе и търг за фланелката на Цветан Соколов. Звездата на българския национален отбор, който израстна именно в „Марек Юнион-Ивкони“ и е бивш съотборник с Баев се включи с видео-послание в кампанията ден по-рано. Той сложи автограф върху своя фланелка, която е откупена по-рано на друг благотворителен търг от дупничанина Георги Наумов. „Наддавах и я купих в търг за помощ на онкоболни за 250 лева. Сега е вече с автограф и началната цена е именно 250 лева“, обяви Наумов. Съпругата на Баев – Михаила благодари на всички, които се включиха в кампанията и сподели, че лечението на този етап върви успешно и се надява час по-скоро Барни да се завърне жив и здрав. В истинска „битка“ за екипът се вкопчиха силният човек във футболния „Марек“ Цветан Видински и кметът на града инж.Методи Чимев. В крайна сметка, срещу 1500 лева градоначалникът спечели екипа. Видински обаче прояви жест като сумата от стъпката, до която наддава пусна в специално поставените кутии за набиране на средства. С едноминутно мълчание бе почетена паметта и на починалата вчера легендарна волейболистка на България Мая Стоева.


Линк към новината
недвижими имоти дупница
ЧЕСТИТ

С поднасяне на венци и цветя започна празничната програма по случай 115 години от обявяване Независимостта на България. Пред паметната плоча на опълченците, Виктория Крумова от Историческия музей разказа за събитията, които са предшествали този ден и фактическата последователност, довела до този миг. „Изключителна далновидност в онзи момент на българското правителство, което се възползва от международните събития“, категорична бе Крумова. Венци поднесоха кметът на общината инж.Методи Чимев, Общински съвет-Дупница, партии и граждани под звуците на общинския духов оркестър. Празничната програма на пл.Свобода започна с манифеста, след което под звуците на националния химн бе издигнато знамето на България. „Държавническият акт, около който се обединяват всички българи, успява да издигне националния ни престиж, да впечатли с дързостта си, да ни нареди сред суверенните и независими народи на голямото европейско семейство. Важните уроци на историята са, че успяваме, единствено когато сме сплотени и единни. Тогава, когато имаме кауза и смелостта да я отстояваме, когато гледаме напред и мислим за утрешния ден на децата си“, каза в част от словото си инж.Чимев. Програмата продължава с изпълнения на ФТА „Дупница 2000“, Общински ученически духов оркестър, Георги и Петър Захаринови, Вокална група „Усмивка“ към Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“ град Дупница, школа по народно пеене „Звездици“, танцова школа „Тепсихора“, Клуб по флейта и цигулка към ОУ „Св.Климент Охридски“ и Вокална група „Звънче“ към ОУ „Евлоги Георгиев“.


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Шеф

При изключително голям интерес премина днешната презентация по въведената от Община Дупница географско информационна система (ГИС). Именно дигитализацията ще може да улесни работещите в общинска администрация, а също и жителите на града и селата, които в реално време ще могат да направят справка на планове и скици. Цялата платформа е добре защитена, като всеки един документ ще бъде верифициран с подпис и печат на съответния служител. Заседателната зала на ОбС се оказа тясна за всички желаещи, които бяха дошли да видят новата платформа, която бе презентирана от Иван Манчев, който е по известен като шеф Манчев от малкия екран и съдружник в софтуерната компания разработила ГИС. „Дупница вече няма да е град от миналото, а се превръща в умен град“, лаконичен бе Манчев. „Повече от 10 месеца отне, но вече имаме продукт. Това не е просто придобивка за Община Дупница и жителите. Фактът, че спестява дни и седмици, разхождания ежедневно до администрацията или други институции, с което се е сблъсквал всеки, сега вече всичко се извършва с няколко клика, за да получиш необходимата информация. Времето на всеки е ценно, а и нека си го кажем – ще спестим и нервите си. Съвместно с фирмата-изпълнител подготвяме и видео-указание за начина на работа и достъпността от всяка точка на света и ще бъде разпространено за помощ на гражданите“, заяви кметът на общината инж.Методи Чимев. На практика в реално време ще може да се направи справка на кадастър, регулационни планове, ОУП, ПУП, инвестиционни проекти, общинска собственост, ортофото, зелена система… Въвеждането на ГИС е в две направления на работа. Така администрацията по-бързо ще може да обслужва гражданите, ще ускори значително процесите на работа, като същевременно ще има по-голяма прозрачност на работата. Платформата е разделена на две части – публична, за да може всеки един жител на общината през телефона си или компютър да има достъп до нея, и за администрацията, където опциите и възможностите са по-големи. Чрез ГИС ще може в реално време да се набави информация за даден имот, неговия адрес, дали с е право на строеж, пълни детайли за даден обект, зоната в която се намира и т.н., като за целта има и търсачка за въвеждане и на адрес. По време на представянето бяха задени и въпроси относно сигурността на информация, както и рискове от злоупотреби от трети лица. От ръководството на софтуерната фирма-изпълнител увериха, че базата данни е защитена и надеждна, като всеки един документ ще се верифицира с подпис и печат на Община Дупница от оторизиран служител. Архитектите Борисов, Владимиров и Владимирова, които бяха на презентацията приветстваха нововъведената система, която също ще спести доста време и усилия свързана с изготвянето на документи и проекти. „Такава система има само в София. Много приятно съм изненадан от този напредък на Община Дупница. Страхотна придобивка. Ще дам като пример Германия, където заинтересуваните страни буквално за минути правят необходимата проверка по този начин“, заяви арх.Борислав Борисов, който е зам.председател на Камарата на архитектите в България. Нещо повече. Община Дупница е първата с пълна имотна информация. Специалистите в тази сфера бяха категорични, че тази система спестява дни, седмици и месеци, а и за улеснение, защото проверки се извършват от офиса, без да е необходимо всеки път да се ходи до Общината. Като всяка нова практика има още работа, стана ясно на презентацията, защото тя ще продължи да се надгражда и развива. Предстои да бъде направена и дигитализация на малка част от населените места, които все още не са обхванати.


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Край

Монтирането на еластични колчета в участъка между Парк „Рила“ и разклона за жк.Бистрица започна тази сутрин. Служители от Община Дупница заедно с началника на отдел „Транспорт“ Александър Паризов стартираха монтажните дейности. Целта на поставянето им е да се минимизират предпоставките за ПТП-та в участъка, който е изключително интензивен, както от автомобили, а така също и пешеходен поток. Не един и два са сигналите за шофиране с несъобразена скорост и неправилни изпреварвания, а катастрофи, включително със смъртен случай се регистрираха постоянно. Нееднократно в социалните мрежи са публикувани и сигнали за гонки в участъка, предимно в малките часове на денонощието. „Да, това няма да се хареса на любителите на високите скорости. В крайна сметка обаче животът на хората е много по-ценен от това да вдигнеш километража до 140 километра в такъв участък, за да покажеш уменията си. Сутринта бях на място като стартирахме и почти нямаше шофьор, който преминавайки да не спре и да каже, че това е отлично решение. Разумните хора подкрепят начинанието ни. Все пак ламарина се поправя, но човешкия живот и здраве – не“, категоричен бе зам.кметът и председател на Комисията по безопасност на транспорта Крум Милев.


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Пуснаха

Билети за благотворителния двубой между Марек Юнион-Ивкони и ЦСКА на 22 септември в спортната зала на Дупница са вече в продажба. Двубоят се организира за набиране средства за бившият волейболист на дупничани Бранимир Баев, който се бори вече 2 години с коварна болест и в момента е на лечение в турска клиника. Пропуските се продават в офиса на „Юнион-Ивкони“, намиращ се на пл.Свобода, ниско тяло на хотел „Рила“, във фитнес GYM 69 в Градска градина и дамски фитнес в кв. Бешика (при Василена). Всеки може да закупи неограничен брой билети, които са с цена 15 лева. Срещата е на 22 септември от 15 часа в спортна зала „Дупница“. Тогава ще бъдат представени и играчите на „Марек Юнион-Ивкони“ за новия сезон. „Да дарим надежда за живот“!


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Връчиха

Стипендиантите от поредната кампания на Община Дупница за подпомагане на даровити деца, получиха своите финансови стимули днес. Това стана по традиция в кабинета на кмета инж.Методи Чимев. „Вашите успехи, не са само лични и за радост на семействата ви. Те са успехи за нашия град и нашите съграждани, защото вие сте деца на Дупница. Продължавайте в този дух, не се отказвайте и успехите, убеден съм, ще бъдат още повече в следващите години“, обърна се към даровитите деца инж.Чимев. Стипендии получиха Александър Венелинов Радев за доброто си представяне на национални и международни състезания и турнири по математика; Андрей Александров Лумбев за отличното си представяне на олимпиади и състезания в различни научни области; Катрин Димитрова Младенова за своите постижения в областта на изобразителното изкуство; Георги Методиев Захаринов за високите си постижения на конкурси за рецитация; Стефан Стефанов Димитров за своите отличия на национални и международни състезания по тенис на маса. Еднократно финансово стимулиране получават: Румен Руменов Деянски за постиженията си в областта на математиката; Данайа Йорданова Даскалова за доброто си представяне на национални и международни конкурси по изобразително изкуство; Камелия Димитрова Ранова за отличията си от национални и международни турнири по художествена гимнастика. Следващата сесия е през месец ноември, когато ще бъдат разпределени последните за 2023 година три финансови стимулирания.


Линк към новината
недвижими имоти дупница
С

На 22 септември Oбщина Дупница организира тържествено отбелязване на 115 години от обявяването на Независимостта на България. От 10:30 ч. в знак на почит ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на „Опълченците“. Празничната програма ще започне в 11:00 ч. на площад „Свобода“ и в нея участие ще вземат ФТА „Дупница 2000“, Общински ученически духов оркестър, Георги и Петър Захаринови, Вокална група „Усмивка“ към Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“ град Дупница, школа по народно пеене „Звездици“, танцова школа „Тепсихора“, Клуб по флейта и цигулка към ОУ „Св.Климент Охридски“ и Вокална група „Звънче“ към ОУ „Евлоги Георгиев“.


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Община

Община Дупница в партньорство с община Крива Паланка от Северна Македония входира документите по приоритет 1 – “По-зелен граничен регион“ на програмата Интеррег, известна като Транс-гранично сътрудничество (ТГС). Това стана, след като ОбС-Дупница даде съгласие по предложената докладна от кмета на общината инж.Методи Чимев. Целта на програмата е „Подобряване на защитата и опазването на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура, включително в градските райони и намаляване на всички форми на замърсяване”. Допустимите дейности, съгласно Програмата е насочена изключително към изпълнение на инвестиционни мерки, които трябва да са с акцент върху зелената инфраструктура в градската среда. Основната дейност, която е допустима по проекта е озеленяване на площи на територията в градска среда. За целта са включени всички градинки на територията на града и квартали – жк.Дупница, жк.Развесена върба, градинката „Левски“, „Триъгълната“, „Зад полицията“ и десетки други по-малки. Освен затревяване, ще бъдат закупени и монтирани пейки за отдих, кошчета за отпадъци, компостери, косачки и контейнери за отпадъци. Спечелването и реализирането на проекта, ще придаде нов, много по-приятен естетически вид на тези райони и подобряване на екологичното въздействие.


Линк към новината
недвижими имоти дупница
СТОП

Да ограничат високите скорости и неправилното изпреварване в участъка от Парк „Рила“ до разклона за жк.“Бистрица“, предприемат като стъпка от Община Дупница. За целта, от утре започва монтирането на разделителни еластични колчета по осовата линия (по примера на дефилето Кресна), които да не позволяват неправилно изпреварване. Дейностите ще започнат в 9.00 часа, като движението ще бъде регулирано в участъка, допълват от пресцентъра на администрацията. Десетки са сигналите за шофиране с висока скорост, като не са малко в годините и ПТП-та а в участъка и със смъртен случай. Участъкът е със завишен пешеходен поток, а успоредно на пътя има и велоалея, като пресичането създава опасност за велосипедистите. Мероприятието е утвърдено от комисията по безопасност на движението към Община Дупница.


Линк към новината
недвижими имоти дупница
КРАЙ

Община Дупница ще презентира уникалната ГИС (географско-информационна система) платформа за Устройство на територията базирана на точна и актуална информация. Събитието е насрочено на 20.09.2023 год. от 11.30 часа в заседателната зала на Общинска администрация. Платформата е изключително полезна за всеки и представлява модерна, сигурна и бърза облачна система за достъп от всяка точка на земята без нужда от специализиран софтуер, като е нужен само браузър и интернет връзка. Платформата е достъпна и от телефон, без ограничения на броя хора използващи я, като дава възможност за проследяване и архивиране на всяка промяна. По този начин се дава публично достъпна информация за повече прозрачност в действията на общината. „Платформата дава възможност във всеки един момент да получите информация, за която ще ви е нужно седмици по институциите. Буквално с няколко клика от телефона или домашния компютър научавате каквото ви е нужно. Ще може да се запознаят гражданите със собствените си имоти, тези, които са обект на сделки, предвидено застрояване… По този начин се съкращават седмици и дори месеци за установяване. И другото важно е, че платформата постоянно ще се надгражда и допълва, за да бъде абсолютно актуална във всеки един момент“, коментира кметът на общината и нж.Методи Чимев. Шеф Манчев ще бъде и в друго амплоа в Дупница утре.Продуктът е разработен от „Алфагис“ въз основа на предоставени изходни данни от общината и Агенция по геодезия, картография и кадастър. С нея ще се даде възможност всеки собственик на имот на територията на Община Дупница да получи информация за устройствените показатели на имота си. Презентацията ще бъде направена лично от едно от най-популярните ТВ-лица – Иван Манчев-Шеф Манчев, а достъпът е свободен за всички, които искат да се запознаят с безплатната услуга.


Линк към новината

недвижими имоти дупница
Марек-Дигеста

  Невероятно представяне записаха състезателите на СКТМ „Марек-Дигеста“ на Държавното индивидуално първенство за мъже и жени по тенис на маса. Участие в надпреварата, която се проведе в „Арена Асарел“ в Панагюрище от 24 до 27 март, взеха над 130 състезатели от цялата страна. Представителите на дупнишкия клуб завоюваха две шампионски титли и още пет медала от най-престижното състезание.     Петьо Кръстев стана държавен шампион индивидуално, а съотборникът му Денислав Коджабашев завоюва бронзовия медал. В надпреварата на двойки при мъжете за осма поредна година титлата отиде при Денислав Коджабашев и Теодор Александров (Дунав – Русе), като на финала се изправиха срещу други двама представители на „Марек“ – Петьо Кръстев и Йоан Величков. Това е първи медал от Държавно първенство при мъжете за едва 14-годишния Йоан, който се представи много добре и в индивидуалното, като допусна загуба на 1/8 финал.     При смесените двойки на почетната стълбичка отново имаше състезатели на дупнишкия тим. Денислав и партньорката му Мария Йовкова (Комфорт – Варна) достигнаха до Вицешампионската титла, а Радослав Котев и Калина Христова (Корабостроител Варна), завоюваха Бронзовия медал. Добро представяне на Ради Котев в личното, който допусна загуба от съотборника си и шампион на турнира Петьо Кръстев на 1/8 финал и завърши на 9-то място, а на двойки, заедно с Божин Ангелов, станаха шести. Константин Парапанов завърши на 6-то място индивидуално.     Страхотно представяне и на другия 14- годишен състезател на „Марек – Дигеста” – Стефан Димитров. Той започна участието си от квалификационните групи, като успя да спечели своята. Записа победа в първия кръг в основната схема и загуби във втори от съотборника си Парапанов. Константин Парапанов завърши на 6-то място индивидуално.  


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Дупница

  Сто души, възрастни и деца, бягащи от войната в Украйна, са регистрирани в Кюстендилска област до момента, съобщиха от кабинета на областния управител Катя Димитрова. Най-много са в община Дупница, където подслон са намерили 43-ма от тях. В община Сапарева баня пребивават 24 украински бежанци, в община Кюстендил – 23, в община Рила – 8, в община Невестино – 2.   За украинските граждани са осигурени жилища, храна и дрехи. Оказва се съдействие при необходимост от медицинска помощ, увериха от Областната администрация. Както е известно, в Дупница помагат и доброволци.   Срокът за регистрация на украинските граждани в служба „Миграция“ на Районните управления  е до три дни от пристигането им на територията на област Кюстендил, независимо в коя от деветте общини. Това може да бъде направено от лицето/домакин, което ще даде настаняване или е задължение на общините, ако те предоставят място за настаняване. Регистрацията в служба „Миграция“ не дава статут на бежанец. Това трябва да бъде посочено изрично като желание от всеки.  


Линк към новината
недвижими имоти дупница
„С

  За втора поредна година Ротаракт клуб – Дупница организира благотворителната кампания ,,С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”. Тя се осъществява съвместно с фондация „Искам бебе” и целта е да бъдат събрани средства в помощ на една семейна двойка от Дупница за извършването на инвитро процедура.     Кампанията ще се проведе на 8 март, когато отбелязваме Международния ден на жената. На площад „Свобода“ младежите от Ротаракт клуб – Дупница ще обособят щанд, на който всеки може да дари скромна сума за каузата, а в замяна ще получи цвете за празника. Кампанията започва в 10.00 часа в празничния ден.   Печелившата семейна двойка ще бъде изтеглена с жребий в присъствието на нотариус, уточняват организаторите и с радост отчитат, че събраните средства от добрите жители на община Дупница през 2021 година помогнаха на една двойка да посрещне своето бебе през януари тази година.      


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Тони

  С концерт на Тони Димитрова тази година ще бъдат открити Майските празници на културата в Дупница. Развлекателната програма ще започне на 14 май. В нея е включен и концерт на група „Скандау” и Тото, който ще се проведе на 21 май. Предвидени са още изяви на местни самодейни състави, театрална постановка, изложба и други, съобщиха от Община Дупница.   Както всяка година, Майските празници ще завършат с провеждането на международния фолклорен фестивал „Мир на Балканите”. Тази година във форума ще участва Николина Чакърдъкова. Окончателната програма ще бъде готова до края на този месец, уточняват от кметството.  


Линк към новината
недвижими имоти дупница
В

  Историческият музей в Дупница организира изложба с графики на Владимир Димитров – Майстора. Поводът е 140 години от рождението на големия български художник. Творбите, които са собственост на художествения фонд на музея, ще бъдат подредени в малката зала на новата галерия до Околийската къща. Изложбата ще бъде открита на 1 февруари от 17.00 часа, съобщават от общинския пресцентър.        


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Доц.

  Наскоро издателство „Авангард прима” издаде книгата на доцент д-р Радослав Радославов „История на евролявата алтернатива в България“. Доцент Радославов е един от създателите на евролявата алтернатива в България, която започна преди години от група убедени социалдемократи начело с Александър Томов. Радослав Радославов е не само един от участниците, но той е убеден привърженик на лявата идея и задълбочен изследовател на процесите и явленията в лявото пространство на страната. С много активното си участие като общински съветник от БСП след 10.11.1989г. допринесе много за издигане ролята на Съвета в решаване проблемите на Дупница. Книгата е продължение на досегашните негови изяви, свързани в дълбокомащабните процеси в света, за досегашните успехи на Китайската народна република в изграждането на социализма и особено успехите, постигнати в борбата с бедността.   Главното достойнство на документалните материали и тяхната интерпретация е тяхната достоверност и дълбокообоснованите предложения за бъдещото глобално развитие на страната. В книгата са проследени направените предложения и конкретните действия за формиране на евролявата идея в България. Обърнато е необходимото внимание за формирането на политическа партия „Българска социалдемокрация евролевица“, Политическо движение „Българска пролет“, „Коалиция на недоволните“ и Движение „Заедно за промяна“.   Любознателният читател ще намери в книгата отговори на редица въпроси, свързани с катастрофалната реалност в комплексното развитие на страната в последните 20 години, дълбокооснованите предложения на движение „Заедно“. Заедно с това в книгата са откроени два въпроса, които заслужават да им се обърне по-голямо внимание. Единият е свързан с  документите на левите форуми на партия „Българска социалдемокрация – Евролевица” – конгреси и конференции, и другият, който проследява личните виждания на доцент Радославов по разгледаните въпроси.   Най-характерното за предложените документални материали е стремежът в тях да се отразят позициите на истинските наследници на социалдемократите Ат. Москов, П. Дертлиев. Внимателното вглеждане в тях показва, че оценките са точни и перспективата за развитие на отделни проблеми е очертана ясно. Много положително следва да се оцени посоченото в книгата за провежданите научни форуми, организирани от „Българска социалдемокрация“, в които се разглеждат задълбочено много важни проблеми в развитието на страната и на света и лявата идея.   Практиката на политическите дейци категорично доказва , че най-голям успех постигат онези от тях, които служат безкористно на прегърната идея и служат с перо и призвание за решаване на проблемите. Р. Радославов е типичен пример на един скромен и нешумящ сторожник на лявата идея. В предложените изказвания по отделни проблеми на конгреси и научни конференции той прави задълбочен анализ на разглежданите проблеми и се стреми да аргументира максимално добре направените предложения. А неговите изказвания на сесии на Общинския съвет в Дупница, наред с посоченото, доказват неговата почтеност и любов към родния град и стремежът той да се развива в правилна посока.   Най-висока оценка може да се даде на разработката на Движение „Заедно за промяна“ с участието на редица професори начело с Александър Томов. В предложената програма за ускорено развитие на България са очертани основните цели и задачи, свързани с комплексното социално, икономическо и инфраструктурно развитие на страната. Посочено е, че: – темповете на растеж на българската икономика да бъдат 6-7 %; – привличане годишно над 5 милиарда евро чуждестранни инвестиции; – увеличаване на средната месечна заплата до 2000 лв. до 2025 година и средна пенсия 600 лв., което на практика означава удвояване на доходите.   Предвидено е това да стане чрез масово прилагане на дигитализацията, намаляване на държавната администрация приемане на закони, които не допускат корупция. Очевидно е, че тези предложения са съдбоносни за България и следва да се обсъдят задълбочено от всички политически партии. Положително следва да се оцени предложеното в материалите за обединяването на лявото пространство по принцип.   Критиката по адрес на БСП като най-голяма партия в лявото пространство е недостатъчно аргументирана. Разбира се и БСП следва да направи преоценка за собственото си място и роля в обединение на лявото, но всички нерешени проблеми в него да се стоварват на нея е не съвсем коректно.   Книгата на доц. д-р Радослав Радославов „История на евролявата алтернатива в България“ заслужава да се оцени като значителен факт в историята на лявото политическо пространство. Нека пожелаем на автора бъдещи успехи в разработката на тези глобални процеси в развитието на страната и Лява България.  


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Държавата

585 810 лв. ще бъдат отпуснати за реконструкция на помпена станция „Таушаница” в Дупница и изграждане на напорен водопровод от станцията до разпределителна шахта „Дренски рид”. Искането за финансиране на обекта е подадено на 22.03.2022 г. от кмета на община Дупница до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, съобщиха от Областната администрация в Кюстендил.   Община Дупница подготви проекта за реконструкция на помпената станция в квартал „Таушаница“ още през 2019 година. Тогава общинските експерти обясниха, че осъществяването му ще реши генерално проблема с безводието в града и част от селата, особено в кризисни ситуации като летните суши. Целта е помпата да стане по-мощна, а тръбите на водопровода да бъдат с диаметър ф200 мм за улесняване на отвеждането на водите от язовир Дяково до резервоара в м. Дренски рид.


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Областният

  Областният управител Катя Димитрова одобри предварително изпълнение на разрешението за строеж за изграждане на Регионалното депо за отпадъци в землищата на дупнишките села Джерман и Грамаде. Възложител на строително-монтажните работи ще бъде Община Дупница, която е водеща община в сдружение „Рила еко”. По този начин изграждането ще може да започне три дни след издаване на разрешението за строеж, без да е необходимо да се изчакват допълнителни срокове. Предварителното изпълнение на разрешението за строеж се допуска на основание чл. 60, ал. 5 от Административно-процесуалния кодекс, тъй като още през 2013 г. депото е определено от Областен съвет за развитие – Кюстендил като обект с регионално значение.   Мотивите на областния управител са, че по този начин ще се ускори изграждането на обект „Регионален център за третиране на неопасни отпадъци – Регион Дупница”, от чието осъществяване зависи изпълнението на целите, заложени в общинските програми за управление на отпадъците, респективно Националния план за управление на отпадъците и поетите ангажименти от България към Европейския съюз по отношение на тяхното намаляване преди депониране.   „Липсата на регионално депо и алтернатива за предаване на отпадъците за обезвреждане крие опасност от екологична криза ежедневно. Забавянето на изграждането води и до финансови санкции към общините от сдружение „Рила еко” поради неизпълнение на заложените ангажименти в Закона за управление на отпадъците, което се отразява финансово чрез допълнителни такси за битови отпадъци на жителите на засегнатите общини”, се казва в прессъобщение на Областната администрация в Кюстендил.   Регионалното депо за твърди битови отпадъци ще бъде разположено върху площ от 223,823 дка. Ще бъдат изградени площадка за предварително третиране на смесени битови отпадъци, инсталация за компостиране на разделно събрани биоразградими отпадъци и административна сграда.   Припомняме, населението на Джерман е против израждането на депото. Жителите на селото са убедени, че сметището е опасно за въздуха, земята и водата им. По съдебен ред и с протести те се бориха срещу изграждането на модерното сметище в продължение на 10 години. Властта отказа да се съобрази с тях.       


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Общината

  Предложения за продажба на девет апартамента от бившето общежитие при Спешния център в Дупница са включени за обсъждане в дневния ред за предстоящото на 25 март заседание на Общинския съвет. Докладните записки са внесени от кмета Методи Чимев. Става въпрос за жилищния блок в района на ж.к. „Дупница“, ул. „Св. Георги“ 19, срещу Бърза помощ и непосредствено до бившия дом за сираци „Олга Стоянова“.   Пазарната оценка на апартаментите е около 680 – 720 лв. за един квадратен метър. Например апартамент с площ 93,76 кв.м на първия етаж в блока е оценен на 63 882 лева. Най-скъпият (93,47 квадрата), струва 83 458 лв. Това обаче са първоначалните цени, при които ще се продават имотите, ако местният парламент одобри предложението на кмета. Продажбите ще се извършат чрез публични търгове с явно наддаване.   Заседанието на Общинския съвет ще бъде присъствено.      


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Общинският

  Общинският съвет в Дупница гласува днес предложението за утвърждаване на резултатите от конкурса за избор на управител на ВиК – Дупница и освобождаване от длъжност на настоящия шеф на общинското дружество Илия Илиев. Със същото решение се очаква да бъде утвърдена и заплатата на новия управител в размер на 1800 лв.   Конкурсът за управител на ВиК – Дупница бе проведен през декември 2021 година и бе спечелен от благоевградчанката Красимира Иванова – Анастасова, работила до момента в областта на инкасирането на водното потребление. Тя е класирана на първо място с оценка 8,05, а на второ място в процедурата с оценка 4,54 е дупничанинът Пламен Данаилов, бивш служител на ВиК – Дупница и бивш местен председател на СДС. Оценяването е направено от конкурсната комисия въз основа на писмено представена управленска програма и проведено интервю с двамата кандидати. Резултатитете от конкурса са „обективирани“ в протоколи на конкурсната комисия, пише в докладната записка, внесена за гласуване от председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов.   Гласуването на предложението се провежда чрез формуляри, които се попълват и внасят от съветниците в местния парламент за времето от 10.00 до 16.00 часа. Във въпросните формуляри могат да се отбележат и мотивите на вота. Заради епидемичната обстановка по този начин се гласуват всички докладни записки. Общинският съвет в Дупница не се възползва от напредъка на информационните технологии и вече дълго време не заседава.   В дневния ред на днешното „заседание“ са включени общо 11 докладни записки. Гражданите могат да се запознаят с решенията от сайта на Община Дупница, където се публикуват протоколите от всички сесии.         


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Кюстендилска

  Румен Радев и Илиана Йотова категорично печелят изборите за президент и вицепрезидент в област Кюстендил, сочат резултатите от гласуването при обработени 100% от протоколите на секционните избирателни комисии. За Радев и Йотова са гласували 26 614 жители на областта, или 65,97% от упражнилите правото си на глас. Анастас Герджиков и Невяна Митева са избрали 13 290 души, или 32,94% от гласувалите. „Не подкрепям никого“ е изборът на 439 избиратели (1,09%). Избирателната активност към края на изборния ден е 31%.


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Община

  Така нареченият „триажен кабинет“, който Община Дупница разкри миналата година към общинската болница в града, от днес вече не работи. Причината е, че РЗИ-Кюстендил спря безплатните доставки на бързи антигенни тестове, от които при съмнение за ковид можеха да се възползват  жителите на общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня. Мотивът е, че Министерството на здравеопазването вече осигурява безплатни тестове само за лаборатории, които са сертифицирани да издават ковид сертификати.   Помощното ковид звено тестваше по около 100 души дневно в периодите на повишена заболеваемост в област Кюстендил. За да продължи да извършва тази дейност, са необходими около 20 000 лв. месечно, които очевидно за общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол се оказват непосилни. Припомняме, че „триажът“ бе разкрит миналата година по желание на дупнишкото общинско ръководство. Звеното обаче функционираше като триаж за кратко. Тъй като няма желаещи лекари, които да дават дежурства там, обособеният от кметството кабинет в бившия Юндом напоследък работеше само като приемна за тестване на пациенти със съмнение за ковид. Тези с положителни проби се насочваха към ковид зоната в частната болница, където реално се осъществява триажа – пациентите се преглеждат и се преценява кой от тях е за хоспитализиране и кой може да се лекува вкъщи.   Във връзка със затварянето на т. нар. триаж днес от пресцентъра на Община Дупница разпространиха съобщение, придружено с остър коментар на заместник-кмета Крум Милев. Според него обслужваните по над 100 души дневно в помощното ковид звено сега ще започнат да „сеят смърт в мирно време“ пред лекарските кабинети, лабораториите и болниците. Като виновен за това от кметството сочат директора на РЗИ – Кюстендил д-р Златко Величков. Крум Милев нарича „престъпно“ решението на д-р Величков да спре безплатните доставки на тестове за социалната услуга, предоставяна от Община Дупница.         


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Павилионите

  На 31 януари тази година изтича 3-месечният срок от влизане в сила на Наредбата за реда и условията за разполагане на преместваемите обекти, монументално-декоративни и рекламно-информационните елементи и осъществяване на рекламната дейност на територията на община Дупница. В този срок собствениците на преместваеми обекти, рекламни, информационни и декоративно-монументални елементи, поставени без правно основание, са длъжни да ги премахнат за своя сметка. При неизпълнение на това задължение обектите и/или елементите се премахват принудително, а на нарушителите ще се налагат санкции по Глава седма от Наредбата.   В същия срок преместваеми обекти, рекламни елементи и фирмени надписи, поставени върху имоти държавна или частна собственост на правно основание сключен договор за наем или одобрена подробна схема, но без разрешение за поставяне, са длъжни да подадат заявление за издаване на разрешение за поставяне, комплектовано съобразно изискванията на Наредбата, информират от общинския пресцентър.   Става въпрос за павилионите на площад „Свобода“. С новата наредба, гласувана от Общинския съвет, община Дупница е разделена на зони за поставяне на преместваеми обекти – Централна градска част (ЦГЧ), Първа зона, Втора зона, Трета зона и Четвърта зона. Зона „ЦГЧ“ обхваща територията от ГУМ – Дупница до Дома на техниката. Според изменението на наредбата там вече не е позволено разполагането на павилиони и каравани. Временно, по време на празници и други поводи, ще могат да се поставят сергии, временни базарни конструкции, колички и други съоръжения за търговия на открито. За постоянно ще могат да се разполагат стелажи за печатни издания, рекламни и хладилни витрини, вендинг апарати за храни и напитки, навеси и сенници, чадъри, маси и столове пред заведенията за хранене и развлечения и др.


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Стотици

  Мощна подкрепа от своите съграждани получават търговците, които стопанисват планираните за премахване павилиони в района на централния площад „Свобода“ в Дупница. Стотици дупничани се подписаха в петиция против предложението на кмета Методи Чимев за премахване на преместваемите обекти за продажба на сладолед, пуканки, книги и др. Подписи събират почти всички засегнати търговци, като само при двама от тях подписалите се граждани са над 400, а още множество подписи има и при колегите им.   Петицията е провокирана от проект за нова Наредба за реда и условията за разполагане на преместваемите обекти в община Дупница, която засяга и разполагането на монументално-декоративни и информационно-рекламни елементи с рекламна цел. Проектодокументът е внесен в Общинския съвет от кмета Методи Чимев и публикуван за обществено обсъждане на официалната интернет страница на Община Дупница. В него община Дупница е разделена на зони за поставяне на преместваеми обекти – Централна градска част (ЦГЧ), Първа зона, Втора зона, Трета зона и Четвърта зона. Спорната зона „ЦГЧ“ обхваща територията от ГУМ – Дупница до Дома на техниката. Според проекта за изменение на Наредбата там няма да бъде позволено разполагането на павилиони и каравани. Временно, по време на празници и други поводи, ще могат да се поставят сергии, временни базарни конструкции, колички и други съоръжения за търговия на открито. За постоянно ще могат да се разполагат стелажи за печатни издания, рекламни и хладилни витрини, вендинг апарати за храни и напитки, навеси и сенници, чадъри, маси и столове пред заведенията за хранене и развлечения и др. Това означава премахване на всички павилиони за продажба на пуканки, сладолед, книги, пакетирани храни, плодове и зеленчуци и др. Не е ясно само как ще бъдат премахнати пустеещите павилиони на бившата „Лафка“, които бяха поставени преди около 7-8 години с договор за наем, предплатен за 10 години.     Това е втори опит за премахване на павилионите от района на площад „Свобода“. При предишното изменение на Наредбата преди пет години в същия район бе обособена „ВИП зона“, където не трябваше да бъдат разполагани преместваеми обекти, но общественото недоволство тогава надделя и те останаха. Новото предложение със същия характер не е мотивирано от кмета Методи Чимев, но преди пет години бяха изтъкнати естетически цели. Централният площад щял да стане по-красив без павилоните, убедени са експертите в кметството, за които иначе архитектурата на града ни е последна грижа, видно от всяко тяхно решение относно градския облик.   Днес подгонените от пл. „Свобода“ търговци са се срещнали с кмета Методи Чимев, който ги е изслушал и им е казал да внесат в Община Дупница своето предложение относно Наредбата за разполагане на преместваемите обекти, като ги е уверил, че то  ще бъде разгледано в рамките на общественото обсъждане на проекта за промени. Един от коментираните компромисни варианти на срещата е бил павилионите да останат, но с променен естетически вид. За да инвестират в подобрението обаче, търговците искат дългосрочни договори за наем. В този случай вероятно ще се наложи и провеждането на търгове за отдаване под наем на терените, тъй като в момента се стопанисват чрез анексиране на договорите за наем. Терените не са запазени за настоящите наематели, намекнал е Методи Чимев.   Междувременно продължава подписката в подкрепа на търговците, която ще бъде адресирана до кмета Методи Чимев и до Общинския съвет. Спорната проектонаредба ще бъде обсъдена и гласувана на редовната сесия на Общинския съвет в края на този месец.  


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Община

  Фирма „Зора-М.М.С.“ ООД – София купи площада в дупнишкия квартал „Спартак“ (Горна махала), известен като Цигането, съобщиха от пресцентъра на Община Дупница. Търговската верига е била единствен участник в конкурса за продажба на имота с площ 2150 кв.м. Първоначалната цена е била 251 000 лв., а офертата на инвеститора е 333 000 лв. Ценовото предложение включва още разкриване на 11 работни места, 5000 лв. за детско/учебно заведение и 75 000 лв. спонсорство за ФК „Марек“. Футболният клуб ще получи средствата поетапно за период от 5 години.   Сделката е факт, въпреки недоволството от страна на дребните търговци, чиито павилиони бяха разположени на Цигането. Недоволство имаше и сред жителите на квартал „Спартак“, които в продължение на много години провеждаха там семейните си тържества.    


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Изграждат

  Община Дупница ще изгради панорамна площадка в м. Софарджик над село Бистрица. За целта в общинския бюджет за тази година са заложени 55 000 лева, съобщиха от пресцентъра на кметството. Идеята е съоръжението да привлича туристи, подобно на „Орлово око“ в Родопите. Платформата ще бъде изградена на над 900 метра надморска височина, ще бъде 20-метрова, тип мост, като в края ще бъде монтиран прозрачен под. Около 220 метра е пропастта, над която ще застават посетителите и ще могат да се радват на уникалната природа и панорама, която се разкрива. Съоръжението ще бъде конструкция, а не бетон.   Панорамната площадка ще допълни по атрактивен начин пешеходния маршрут от с. Бистрица до Самоковището, който минава през Бистришкия водопад, Черната скала, феномена Морените и други природни забележителности. Очаква се платформата да бъде достъпна за туристите още през месец юни. Проектът (издаване на разрешителни, геологически изследвания, заснемания, направата на конструкция) бил готов още през 2019 година, но пандемията осуетила осъществяването му, планирано за миналата година.   


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Изгубена

  На 18 януари към обяд в хижа „Рилски езера“ пристига жена, оставя багажа си пред входа и обяснява на хижарите, че ще спи в иглу до Старата хижа. На следващия ден чантите продължават да стоят непокътнати и планинските спасители от отряда на ПСС – Дупница, които наблюдават района, решават да направят проверка, въпреки че няма сигнал за изгубен турист.   Борислав Ранков и Иван Тушев със спасителното куче Ектор тръгват в посока хижа „Иван Вазов“, като оглеждат района и намират чанта с храна и вода. Междувременно техните колеги Божидар Джокин и Георги Илков-Темето, както и кандидат-планинският спасител Станислав Попов-Тачи звънят на мобилен телефон, чийто номер намират в джоб на една от чантите, но няма отговор. След 5-6 минути се получава обратно обаждане. Жената успява да обясни, че се намира на един хълм над старата хижа, лежи и не си чувства краката. След обход на района в гъста мъгла и лоша видимост, в ранния следобед жената е открита в основата на връх Харамията, свита зад една скала. Спасителите веднага я изолират от студа, а от хижата тръгват останалите с моторни шейни и носилка, за да ги пресрещнат. Повикана е и линейка, която да я транспортира от Паничище до Спешна помощ – Дупница, откъдето по-късно е прехвърлена в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.   Пострадалата е прекарала над 20 часа в снега при температура -20°С на надморска височина 2 300 м, облечена изключително неподходящо за пребиваване в планината. Тя е със сериозно измръзване на долните крайници и само това, че не е заспала, я е спасило от сигурна смърт, разказва на сайта си Планинската спасителна служба.   


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Дупничанинът

  Дупничанинът Иван Райнов успя да постигне пореден личен рекорд, като измина с велосипеда си маршрута от София до Бургас (400 километра) за две денонощия, без преспиване. Райнов, който е активен член на Туристическо дружество „Рилски езера“, се впуска в приключението преди няколко дни. Качва се на колелото рано сутринта в 7.00 часа на изхода на столицата и след 50 часа по-късно, в 9.00 сутринта вече е на морския бряг. Въпреки че е издържлив турист, за него маратонът е бил изпълнен с трудности и приключения. От години наред се включва редовно в пешеходни и велопреходи в България и чужбина. Силното натоварване е негово ежедневие, но за първи път решава да изпита възможностите си на популярния веломаратон „Подбалкански“.   Преходът е престижен и любителите на подобен тип изживявания могат да го преминат организирано с група или самостоятелно. Иван Райнов предпочита да го добави в личната си рамка с постижения заедно със своята добра приятелка от София Елица Стаменова, с която се запознава по време на поклонническия преход „Светият път“. Младата жена всъщност влиза в ролята на гид, тъй като е добре запозната с маршрута от предишни свои участия. Двамата си позволяват малко и кратки почивки заради естествената нужда от вода и храна. За да стигнат по-бързо до крайната си цел, нарочно не спират често, за да фотографират красивите гледки по пътя. Така двамата стигат до Бургас на практика само за 40 часа, но заради нежелано премеждие походът се удължава. В Сливен велосипедът на Елица се чупи и заради липсата на отворен сервиз в неделя се налага да чакат техен приятел от Велико Търново, който да им окаже помощ.   „Досега не се бях впускал в подобно начинание. Възприемам този преход като подобен на Ком-Емине, който също съм преминавал. Разликата е, че съм на колело и адреналинът е доста по-различен. А Елица е истинска машина. Това е желязна жена и беше изключително удоволствие да се включа в прехода с нея. Благодарение на нейните познания преминахме маршрута без проблем“, разказа пред „Камертон“ Иван Райнов.   Маратонът се осъществява по най-дългия Републикански път I-6 в България, познат още като Подбалкански. Преминава през забележителни местности, изцяло през три подбалкански котловини – Саранска, Камарска и Златишко-Пирдопска и преодолява трите отделящи ги една от друга напречни рида – Негушевски, Опорски и Гълъбец. Прекосява множество красиви населени места като Челопеч, Златица, Пирдоп, село Атон. Продължава северно от град Клисура и навлиза в Карловската котловина, пронизва центъра на град Сопот, южната част на Карлово, пресича село Васил Левски, Калофер и навлиза в западната част на Казанлъшката котловина. Следват редица други села, навлиза в Сливенската котловина, заобикаля от юг град Сливен, както и Ямбол, Карнобат, Айтос и приключва до Бургас. За Иван най-впечатляващи освен живописните местности са и десетките паметници на културата, които вижда през цялото време.   Заради ествеството на маршрута и хълмисти участъци Иван споделя, че много сложни са били изкачванията по пътя, където се налага да върти педалите с до 5 км/час, докато на равните участъци и спусканията достига до 20-30 км/ч, а общо средната скорост е била 13 км/час. Допълнително студът през нощта и силният вятър си оказват своето влияние, тъй като ръцете буквално замръзват. На няколко пъти се налага да засилват с Елица скоростта повече от необходимото заради гонещите ги кучета. Познатите дупки по асфалта пък само допълват атмосферата. Обикновено това е и маршрутът, който е масово предпочитан от шофьорите на тирове и всеки път, когато премине такова превозно средство в близост до тях, се налага да пазят изключителна координация заради силната въздушна струя, която може да ги отблъсне от пътя. И въпреки това Иван споделя, че най-трудното за него са били не тировете, изкачванията и умората, а опитите да държи очите си отворени.   „Представете си цял ден каране на колело, след това цялата нощ, после още един ден и пак цяла нощ. Постоянно усещах как се стича потта по тялото ми, докато се изкачвам, а когато слизах надолу, как изсъхва. Но просто приемаш, че трябва да продължиш да караш и го правиш. Накрая вече не знаех къде се намирам. На хората обикновено бързо им омръзва само 8-часовото пътуване с влак от София до Бургас. След като приключихме, аз се прибрах именно с влак до Дупница. Никога не ми се беше случвало през живота да заспивам на няколко пъти, докато ям“, допълва разказа си Иван.   За подобен тип изживявания добрата физическа подготовка и оборудване са повече от необходими. Иван тръгва от София със 15-килограмова раница на гърба, в която слага достатъчно храна, вода, дрехи и допълнителни предмети от първа необходимост. Светлоотразителните ленти по дрехите и колелото са задължителни, както фаровете, знакът „Стоп“ и пр. По думите му, обаче, с Елица са допуснали малка грешка, тъй като тръгват с планински, а не с шосейни велосипеди, които, освен че са по-леки и аеродинамични, са и значително по-удобни за преход „Подбалкански“. Въпреки това успяват да се справят с прехода до края.   „Най-невероятното усещане, разбира се, беше, когато стъпихме на бургаския плаж. Представата за мечтаната гледка ни даваше сили през цялото време. Много забавно ми става като се сетя как хората ни питаха и ни се чудеха на акъла защо сме тръгнали с колело от София до Бургас. Гледаха ни така, все едно не сме добре с главите, особено като ни виждаха късно през нощта. Но ние, активните туристи, си знаем много добре, че за подобен тип преживявания наистина си е нужна малко лудост. Не само, че не съжалявам, но и с удоволствие отново бих изминал този маршрут“, завършва разказа си Иван.  


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Четири

  Две тежки пътни катастрофи са възникнали в края на миналата седмица в област Кюстендил. Четири са жертвите на произшествието, възникнало вчера на пътя Дупница – Самоков между леки автомобили „Шкода“ и „Сеат“. На място са загубили живота си водачите на двете коли, мъже на 65г. и 47г., както и пътничка/46 г./ в сеата. Двама от пътниците са настанени в дупнишка болница със сериозни травми, но късно снощи е починала 21-годишната пациентка. Другият пострадал е в здравното заведение без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Дупница, уведомена е прокуратурата.   Пътният инцидент на пътя Рила – Кочериново е възникнал на 25 март и е между лек автомобил „Опел“, управляван от 22-годишен мъж от Рила, и лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 43-годишна жена от София. 78-годишна пътничка от фолксвагена и водачът на опела са настанени в благоевградската болница за лечение. Тестовете за употреба на алкохол на двамата водачи са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Рила, уведомен е дежурен прокурор.  


Линк към новината
недвижими имоти дупница
Осъдиха

  Окръжен съд – Кюстендил наложи наказание една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок на ученик от Дупница, разпространявал марихуана. Присъдата е постановена по споразумение между Окръжната прокуратура и защитата на 18-годишния младеж.     На 15 декември миналата година момчето е заловено с 47,72 грама изсушена марихуана на стойност 282,72 лв.   Съдът осъжда подсъдимия да плати разноските по делото. Определението на Окръжен съд – Кюстендил е окончателно и не подлежи на обжалване.    


Линк към новината

Майка на три деца наръга с кухненски нож мъжа си в Дупница. Семейната драма се е разиграла около 20 часа в събота.  При пореден скандал жената не издържала, грабнала ножа и наръгала мъжа си. На мястото на кървавия инцидента са пристигнали криминалисти. Случаят се разследва. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Линк до новината: Кървава семейна разпра шокира Дупница! Майка на 3 деца грабна ножа и…

Председателят на фенклуб „Марек“, брат на екскмета на Дупница Първан Дангов – Веселин Дангов, коментира от Солун ситуацията с наводненията в Гърция. Дангов, който е собственик на транспортна фирма, се намира на пристанището в Солун, докато чака да натоварят един от ТИР-овете му, съобщава struma.bg. „Животът на местата, където не са залети от обилните дъждове, протича нормално. Наводненията са в областите, където изгоряха декари гори, на Халкидики. В Кавала има паднал мост и се минава по обходен маршрут за Солун. Водата е стигнала до скалните манастири, толкова е било високо нивото й. Мои приятели от Дупница поради страх от наводненията си тръгнаха два дни по-рано от почивка. Ежеседмично пътувам по маршрута Дупница-Солун и до други места в Гърция. Прави ми впечатление, че и в Гърция, както и при нас, има непочистени дерета и реки, които са прелели. Така е и в Дупница. От пътен възел „Байкал” до моста на кв. „Ценеви“ всичко е обрасло в храсти и върби. При един по-обилен дъжд ни чака наводнение като в Гърция“, коментира той. „Това е хубавото в Гърция, че от национален телефон се изпращат съобщения, независимо на кой оператор си, с предупреждения за опасност от наводнения и други бедствия. Иначе в Солун животът си тече нормално. Не съм чул да се търсят доброволци за наводнените райони. Всеки се спасява както може“, коментира той. Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Линк до новината: Известен дупничанин в капан в Солун: Непочистени дерета и реки като при нас

Полицаи от Дупница са задържали мъж, отправял закани за убийство към приятелката си, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. По случая е образувано досъдебно производство за отправена заплаха за убийство. По данни на заявителката за малко повече от 2 часа 33-годишен неин приятел многократно е отправил заканите по телефона. Мъжът  е задържан с полицейска заповед.  Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Линк до новината: Щракнаха белезниците на мъж от Дупница: Отправял заплахи за…

Четири години след като имал странно съновидение, собственикът на фитнес зала в Дупница Юли Кишкин и четирима приятели положиха основите на храм „Св. Мина“ в ж.к. „Бистрица“ в града. Преди три дни групата запретна ръкави и за около два часа наля основите на бъдещия храм. На обекта беше и областният координатор на ДПС в Кюстендил, бизнесменът Николай Златарски, който е един от спонсорите на градежа. За богоугодното дело Юли Кишкин спря строежа на апартаменти и фитнес зала, за да се отдаде изцяло на каузата да се построи храм в най-многолюдния комплекс на Дупница, в който живеят над 15 000 души, съобщава struma.bg.  Лично Белоградчишкият епископ Поликарп положи основния камък на храма в началото на тази година и даде благословията си за изграждането му. Идеята за строеж на църква се родила след странен сън, който споходил една нощ Юли Кишкин. Докато спял, дочул шепот, че в ж.к. „Бистрица“ трябва да се построи храм. „Веднага след като се събудих, в главата ми се роди идея, че аз трябва да направя всичко възможно да има храм в комплекса, а не хората да пътуват до центъра на града и да се черкуват в храм „Св. Георги“. Нямам възможност да го строя със собствени средства и затова ще търся подкрепа от всеки”, категоричен е Юли. Жители на кюстендилско село му подарили готов проект за храм. След няколко срещи с кмета на общината инж. Методи Чимев на заседание на ОбС съветниците гласуваха да се даде безвъзмездно общински имот в центъра на жк „Бистрица“ за изграждане на храма. От общинска администрация помогнаха и с документацията за строежа. След полагане на основния камък на храма „Св. Мина“ се организира дарителска кампания с концерт на група „Сигнал“. В момента за начинанието са събрани около 70 000 лв., а Юли Кишкин заяви: „Все още не са похарчени пари от сметката на храма. Ще се харчи само в краен случай, останалото ще е на доброволни начала от миряни и мои приятели!”. Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Линк до новината: Собственик на фитнес получи пророчески сън, дочу шепот и запретна ръкави

Опашки се образуваха от дъновисти, които  се качваха, а вече слизат от Седемтe езера след  танца Паневритмия на Бялото братство вчера – 19 август. Това казаха тази сутрин за БНР спасители от отряда в Дупница, които са на денонощно дежурство по циркуса. Имало и два леки инцидента с туристи в района на езерата, завършили без сериозни последствия Божидар Джокин от отряда. Опашките са при седалковия лифт, чиито капацитет е 460 души на час. По неофициална информация качилите се и слизащи двата дни по циркуса са били около 3 хиляди. Лагерът на Бялото братство ще остане до 26 август, но някои слизат по-рано. Имали си и ритуали – в раниците си носят на връщане тубички с вода от тяхната, на Бялото братство, чешма, малки камъчета, плочки, разказва спасителят Божидар Джокин, който изкара дежурство на Седемте езера в най-натоварените часове. "Много народ. Много хора, много участници. Ние имахме сериозна акция. Сутринта още жена си счупи ръката, после мексиканка си счупи крака на четвъртото езеро – на Близнака. И там беше доста тежка акцията, докато я пренесем", обясни той. Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Линк до новината: Такова чудо на Рилските езера спасителите не помнят

16-годишен тийнейджър е в критично състояние в реанимация в болницата в Дупница след падане от 6-ия етаж на блок в близост до жп гарата в Дупница. Претърпял е четиричасова операция в частната болница, лекарите се борят за живота му, пише struma.bg. От тел. 112 в Спешен център – Дупница в четвъртък в 19.17 ч. е подаден сигнал за паднал младеж до тотопункт до Големия блок в района на жп гарата в Дупница. Линейка на Спешен център за броени минути е била на мястото. Момчето лежало, свито на кълбо, и около него се били събрали хора от блока, разбрало се, че момчето е от с. Крумово, община Кочериново, било е на гости на свои роднини в Дупница.  На място са пристигнали криминалисти от РУ на МВР, които да установят причината за падането на младежа от 6-ия етаж на блока. Дежурният лекар от Спешен център е установил, че младежът е с множество травми и е транспортиран до частната болница в Дупница. Д-р Ени Лефтеров веднага е събрал екип за спешна операция, след като станало ясно след образна диагностика, че пострадалият има кръв в коремната кухина, която най-вероятно е от разкъсан вътрешен орган. Операцията е продължила от 20.00 часа до полунощ. Вчера тийнейджърът е трябвало да празнува с приятели 16-ия си рожден ден.  По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.   Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Линк до новината: Зловещ инцидент с тийнейджър в Дупница часове преди рождения му ден

4-месечно бебе от Бобов дол е донесено от майката на ръце в детско отделение на общинската болница в Дупница с пяна на устата. След като е прегледано, по спешност е транспортирано за лечение в София, пише struma.bg. Майката съобщила пред лекарите, че е лекувала детето си вкъщи с лекарства, които тя е употребявала при настинка. От детско отделение отказаха коментар по случая с мотива, че нямат право да дават информация за пациентите. „Не мога да кажа нещо конкретно за случая, но принципно медикаменти за възрастни не се дават на деца, особено на бебета. Лекарства от рода на парацетамолите или аналгетици се изписват от педиатър. Той определя каква доза да се дава на детето, в зависимост от килограмите му. Ако дозата е за възрастни, детето може да получи токсично увреждане на черния дроб. Пяната, която е излизала от устата на детето, може да се дължи и на гърч от високата температура. Не се учудвам, че може да са давани лекарства на бебе за възрастни. Наскоро майка беше дала на 3-месечно бебе вместо мляко да яде вафла. То беше получило преплитане на червата е беше закарано по спешност за операция в София. Апелирам към майките при здравословен проблем на децата им веднага да ги водят на преглед при педиатър, а не сами да им „изписват“ лекарства“, коментира д-р Методи Попов, който работи в инфекциозно отделение и голяма част от пациентите му са деца от няколко месеца до 18 г. „В момента в инфекциозно отделение на болницата в Дупница е почти пълно от пациенти, повечето от които са деца с чревен вирус. Преди това те са били на море. Оттам идва вирусът в града ни”, добави той.  Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Линк до новината: Дупничанка тръгна да лекува 4-м. си бебе, сега си скубе косите

Свиват се площите с картофи, засети в района на Дупница и Сапарева баня. В последните години производителите намаляват, като част от тях свиват дейността, а немалко от тях напълно се отказват. Браншът е пред загиване, както и зеленчукопроизводството, споделят фермери. Негативната тенденция е резултат на високите разходи за производство на картофи, липсата на напоителни съоръжения, по-ниските цени на вносните зеленчуци и огромната конкуренция на производителите от Европейския съюз. Сериозна заплаха за сектора е и налагащото се преструктуриране на стопанствата към отглеждането на картофи за нишесте, което Европейският съюз изисква, обвързвайки подпомагането с преминаване към производство на картофи за нишесте. По неофициална информация напуснали бранша има и в Дупнишко, и в Сапаревобанско, а дори и в Самоковско, където се славят с вкусните картофи, изхранвали планинския район години наред. „Тази година повечето колеги са засели трапезни картофи, но от следващата година не се знае какво ще се случи. Субсидиите за производство на трапезни картофи тази година бяха спрени и по изискване на Европейския съюз ще се подпомага само производството на картофи за нишесте, които не стават за консумация. Такава е политиката, а причината е свръхпроизводството на трапезни картофи в Европа за последните години. Друг е въпросът, че на нас по един или друг начин ни налагат да не произвеждаме, а да купуваме това, което ни внасят“, коментира Светослав Андреев – земеделски производител от с. Сапарево, който е и общински съветник в Сапарева баня. Засега площите с картофи, които той обработва, са като миналогодишните – около 110 дка. А за в бъдеще се замисля.„В Дупница един от картофопроизводителите се отказа, а те бяха трима. В нашата община сме двама, като колегата е намалил площите наполовина. В Самоковско спряха да се занимават с производство на картофи двама или трима колеги, които са продали и техниката. Надявахме се, че въпреки новото изискване, на България ще запазят субсидиите за оглеждането на трапезни картофи, тъй като ние не сме голям производител. Имаше такава опция, само че служебният министър изобщо не защити бранша. Догодина наистина не знам какво ще правим. Ние няма да можем да преструктурираме стопанствата си. А освен това в България няма фабрика за преработка на картофи за нишесте. Най-близката фабрика е в Румъния. Ако искаме да продължим да работим и да си вземем субсидията, трябва да караме продукцията в Румъния. Все по-трудно става. Нашето производство се унищожава. По-дребните производители ще се откажем, ще останат само 10-ина фермери в Ихтиманско, които произвеждат по-големи количества. В един момент няма да има български картофи за консумация, макар че и тези, които произвеждаме сега, са от вносни семена. Български семена няма“, обясни Светослав Андреев. Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Линк до новината: Тревожна тенденция: Любим на всички ни зеленчук е на път да изчезне

Първият демократично избран кмет на Дупница Панчо Панайотов влиза в битката за местната власт. Той е приел предложението на дясна партия да се кандидатира за кмет и да поведе листата за общински съветници на предстоящите местни избори, съобщава "Струма". Панчо Панайотов Докторът сподели каква е причината за завръщането му в политиката след 26 години. „Изминаха 26 години, откакто бях кмет на Дупница. След това станах депутат от СДС, но заради разминавания между моите възгледи за политика и тогавашните демократи спрях да се занимавам и се върнах към лекарската професия. Работата ми дава всеки ден удовлетворение от това, че помагам на хората. Много пъти идваха да ми предлагат отново да участвам в политиката и аз отказвах. Лошото управление на Дупница в продължение на 20 години ме провокира да размисля. В местното управление на повечето общини участват посредствени хора, има корупция и се взимат слаби решения. Това е така, тъй като тези решения се вземат в партийните бюра и се налагат на общината. Те са продиктувани от партийните интереси на партийните вождове и по-дребни началници, и се налагат по партизански начин. Същата партизанщина като по времето на тоталитарния комунистически режим“, заяви д-р Панайотов. Той посочва и конкретната причина за смелия му ход. „Чашата на търпението ми преля след историята с ВиК-Дупница, която се оказа затънала в дългове заради погрешни решения в местното управление. Прегледах партиите от десния демократичен спектър и лидерите им на национално ниво. Интересуваха ме тези, които не са компрометирани и не са крали, и се спрях се на една от тях. За момента не мога да я оглася, тъй като не е коректно, но скоро ще се разбере. Условието, на което трябва да отговаря всеки един кандидат за общински съветник в бъдещата листа, е да бъде почтен и да не е корумпиран“, заяви д-р Панайотов. Д-р Панчо Панайотов беше кмет на Дупница от 1991 до 1997 г. Тогава Дупница се прочу като Градът на барикадите по време на протестите срещу катастрофалното управление на правителството на Жан Виденов. Панайотов беше избран за народен представител от СДС в 38-то народно събрание, което напусна през 2000 г. и стана лекар. От 2012 г. работи в Спешния център на Рила, неговия роден град. През последните години живее в къщата си в с. Пороминово. Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Линк до новината: След 26 години: Легендарен кадър на СДС се връща в кметските избори

На 31 юли се навършват 3 години, откакто роднините на дупничанина Янек Миланов търсят истината за неговото изчезване. И до днес няма и следа от дупничанина, който изчезна след среща с бивш гард на братя Галеви, а разследването на този етап е спряно. Всичко това беше едно вдигане на шум, кьорфишеци, имитиране на дейност. Няма дори повдигнато обвинение, а Капланов се разхожда на свобода, каза пред Флагман.бг Марио Миланов – брат на Янек. „Има доказателства, че една година е подготвяно убийството, разпитвано е подробно за живота и навиците на Янек. Аз знам, че Капланов е преследвал Янек, когато е бил в България. Дебнел го е, когато се прибира. Много приятели на Янек знаят за това и са свидетелствали. Припомням и че една седмица след събитието нищо не е правено по въпроса“, добавя той. Марио Миланов вече е приел мисълта, че Янек е отвлечен и убит, но не може да се примири с това, че соченият за извършител и до ден-днешен се разхожда на свобода. Любовна афера между бившата жена на Каплата Петя и Янек се смяташе, че е в дъното на изчезването му. Така твърдят и до днес приятели на изчезналия дупничанин „Бившата съпруга на Капланов – Петя, е осъдена на първа инстанция и по двете обвинения за лъжесвидетелстване. Очаквахме делото за лъжесвидетелстване, тъй като с нейната присъда се доказва мотив за престъпление, но вече пети месец мотивите не са публикувани за тази присъда. Никой не взема предвид, че след като тя е осъдена, има мотив за престъпление“, добавя братът. Марио Миланов е категоричен, че освен гръмките обещания на главния прокурор Иван Гешев в дните след изчезването на Янек, които си останаха само това, без да бъдат подплатени с никакви действия, в момента, в който досъдебното производство отива в Националното следствие, всякакви по-нататъшни действия са спрени и разследващите отказват да продължат с мотив, че няма основание за това. Разследването от доста време е на трупчета. „Очаквам да бъде повдигнато обвинение на Капланов и да бъде потърсена истината за Янек. Че е отвлечен и убит, аз вече нямам съмнение, колкото и болка да ми причинява тази мисъл. Продължавам да твърдя, че Капланов е човекът, който е отговорен. Той в момента си е в Дупница, продължава да продава гориво незаконно и за това никой също не му е потърсил сметка. Продължава да тормози семейството на Димитър Недев – приятел на Янек и други хора, които под някаква форма за изразили възмущение или са оказали подкрепа“, коментира Марио Миланов. Припомняме, че първата седмица след изчезването на Янек сигналите на семейството сякаш бяха неглижирани от институциите, а реакция почти нямаше. За последно Янек е видян на 31 юли 2020 г. вечерта, когато се качил в колата на бившия гард на братя Галеви – Васил Капланов – Каплата и оттогава следите му се губят. Според данни от разследването и от близки приятели на Янек, двамата са имали спор заради бившата жена на Каплата – Петя Николова. Около 20 дни след изчезването на Янек институциите сякаш се събудиха. На територията на Дупница започна мащабна спецакция по издирването на Янек, главният прокурор на Република България Иван Гешев пристигна на място и се срещна с Марио Миланов – брат на изчезналия мъж. Тогава Гешев отсече пред телевизионните камери: „Ще направим всичко възможно да не се върнат мутренските времена!“ Дали се върнаха – преценете сами! Почти веднага след посещението на главния прокурор в Дупница той нареди проверка по случая и в РУ Дупница. А шефът на районното Борислав Динев обяви, че няма закъснение в издирването на Янек. След няколко дни Васил Капланов – Каплата се озова в ареста, а след това го пуснаха под домашен арест. Междувременно Дупница се вдигна на протест. Жителите на града викаха под прозорците на полицейския шеф Динев „Къде е Янек?“ Но отговор така и не получиха. Досъдебното производство за отвличане бе образувано от Окръжна прокуратура-Кюстендил едва на 7 август 2020 г., седем дни след изчезването на Янек. Оперативните действия се водеха от екип от отдел Тежки криминални престъпления и убийства към Главна дирекция „Национална полиция“. Бяха извършени няколко претърсвания от страна на служители на МВР, следови кучета и конна полиция в обширни райони около Крайници. Водолази извършиха огледи в язовир „Дяково“, както и във водоеми около Самораново и Крайници. Издирването бе съсредоточено там на база анализ на столичните разследващи. Главният прокурор по това време Иван Гешев посети на два пъти Дупница. На 21 декември 2020 г. Окръжен съд-Кюстендил освободи от ареста Васил Капланов-Каплата, който прекара в ареста близо 4 месеца по обвинение в закана за убийство към съпричастен със случая "Янек" дупничанин. Тази закана е отправена, докато Капланов бе под домашен арест по друго обвинение – държане на боеприпаси. А срещу сина на Васил Капланов – Никола бяха повдигнати две обвинения за посегателства срещу автомобила на Янек Миланов, извършени месеци преди изчезването му. Капланов младши бе освободен от ареста с мярка „Подписка“.   Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Линк до новината: Братът на Янек Миланов със скандални разкрития за проваленото разследване 3 години след мистериозното му изчезване