За Дупница.НЕТ / Dupnitsa.NET

ОНЛАЙН БИЗНЕС КАТАОГ – НА СОБСТВЕНА ИЗДРЪЖКА

Здравейте Дупнични,

Добре Дошли в секцията на сайтана на Дупница - За Нас. Тук ще публикуваме отегчителна информация, защо сме онлайн и защо ни има, това е информация за Дупница, която вероятно никога - никой няма да има нерви да прочете до край 😉 Защото тази информация може би никога няма да има край....
Историят на сайта на Дупница - Dupnitsa.NET е дълга, интересна и отегчителна за мнозина.

И така…
Нека започна с моята история за Дупница!
Това е една особена история за създаването на един, така да се каже стар сайт за региона на Дупница. Аз съм бай Данчо, автор и собственик на този сайт от времето, когато нямаше постоянен Интернет, услугите за безжичен интернет по онова време бяха тема табу в Дупница и България. Бях така да се каже едно Станкевско хлапе, което през една Февруарска нощ обсебено от новото въведение в живота му „Интернет“, реши да създаде нещо значимо за гр.Дупница. По това време не разбирах нищо от създаване на сайтове, бях обикновен ползвател на броените на две ръце български домейни. Реших да се наредя сред първите създатели на Интернет страници в България. Отне ми приблизително около две седмици и над 20 карти по 45 минути Интернет за да разбера (прочета), как се купува домейн. По това време нямаше Google в който да търся и онлайн преводачи, които да ползвам, но разбрах как да купя име на сайт. Момента беше много щастлив, чувство което сегашните купувачи на сайтове не могат да разберат.
Тук дойде първата трудност, вече знаех каква е процедурата да имам сайт на Дупница, но нямах как да го платя. Нямах банкова сметка, нямах дебитна или кредитна карта. Отне ми около още една седмица да създам своя сметка в Ипей и да я заредя с кредит от джобните ми за закуска.
Дойде мигът 19 Февруари 1998 година, когато пристъпих в закупуването на сайта на Дупница – Dupnitsa.NET. Както се казва, цяла нощ не спах, докато разбера купил ли съм си сайт или не съм…? На другия ден вече бях получил писмо, че съм горд собственик на този домейн. Радостта от постигнатото не може да бъде описана с думи от едно 13 годишно дете, сякаш Дупница се оказа в центъра на Света. Следващите няколко дни постоянно пусках модема за да проверя работи ли покупката ми… уви, тя все не работеше! Това беше мига в който разбрах, че нещо се случва, вече бяха минали пет дни, бях изхабил още 5 карти по 90 минути Интернет, но сайта постоянно си даваше един и същи екран за грешка.

На следващия ден след голямото разочарование, купих още време за Интернет, седнах и завзех телефонната линия за да разбера, какво се случва и защо сайта не работи! Това беше мигър в който разбрах, че имам нужда от хостинг услуга, която да приюти при себе си сайта на Дупница. След два дни, вече бях открил услугите на местна фирма предлагаща хостинг услуги, имаща свой ДНС сървъри и всичко от което имах нужда. Доверих се на Домбг, една от първите хостинг фирми, който приютиха при себе си сайта на Дупница. Докато трае преместването при тях измина още седмица в безсънни нощи и много телефонни импулси. Към средата на Март 1998 година, по спомен най-хубавият 8ми Март късно вечерта отворих сайта www.dupnitsa.net и се показа съобщение… „Този сайт използва услугите на Дом Бг“… Да си призная честно, това беше най хубавия момент след близо един месец главоблъсканици има ли сайт Дупница или няма!

На другия ден дойде сметката за телефон… 450 лв.
Ситуацията вкъщи бе… много „розова“ за мен. Не можах да припаря до Интернет за да видя сайта за Дупница почти цял месец :0
Към средата на Април 1998 година писах, на хостинг доставчика, как мога да променя съдържанието, така че да се показва нещо, което аз съм написал. Отговора бе потресаващ 🙂 Трябваше да знам да програмирам, за да мога да променя съдържанието на сайта на Дупница.

Тук, времето така да се каже „фръкна“…
Училище, Четене, Домашни… и учене как се прави сайт…
Отмина доста време, чак ми изчезна и ентусиазма за сайт на Дупница!

Възобнових работата си по домейна на същата дата 19 Февруари през 2003 година. Домейна Dupnitsa.NET отново беше моя собственост и все още нямаше други сайтове за Дупница. През изминалите години ситуацията с достъп до Глобалната Мрежа в България се беше променил коренно. По това време, вече можеше да имам Интернет без да заемам телефонната линия. Да се ровя в мрежата с месечна такса от 15 лева, да чета и да се уча как да постигна старта си цел. По това време през годините вече бях така да се каже понапреднал в знанията си за създаване на сайт. Бяха се появили първите Български сайтове като Дир, Хир, Гювеч и други подобни. За времето си което бях изгубил, те бяха на много по-високо ниво от знанията ми за това време. Във форума на ДатаБГ намерих първите си съмишленици, които на доброволни начела ми удариха по едно рамо и с общи усилия към средата на месец Март 2003 година се появи първият работещ сайт на гр.Дупница, който по това време използваше услугите за безплатен хостинг в ХитБГ.
Сайта продължи да се помещава там още около година време. Тогава дойде момента в, който разбрах, че услугите им не позволяват куп неща, които исках да има в сайта на Дупница. По принуда се наложи да напусна безплатната услуга и от този момент до ден днешен сайта на Дупница се помещава в платени професионални хостинг компании.
През изминалите години, сайта на Дупница – Dupnitsa.NET не е бил Информационна Медия отразяваща новини и събития в гр.Дупница и региона. Той през цялото време е бил независим политически и е заемал първа стълбица като бизнес сайт в, който гражданите на Дупница могат да потърсят информация за местна фирма, да публикуват своя обява, да намерят онлайн други съграждани от Дупница.

Следва продължение скоро…

Как би изглеждал нашия колектив един ден

Jaspreet Bhamrai

Co - founder

Jaspreet Bhamrai

Co - founder

Jaspreet Bhamrai

Co - founder

Jaspreet Bhamrai

Co - founder

Искаш ли да бъдеш в колектива на Дупница.НЕТ ?

Ние обичаме доброволците и работата им, тя е полезна за всички ни.